Jak zrobić smakowity chrzan na wielkanocny stół? Koniecznie pamiętaj o kluczowym dodatku
Chrzan podkreśli smak niemalże każdej wielkanocnej potrawy. Warto przygotować go samodzielnie, wzbogacając smak korzenia o ulubione dodatki. Najważniejszym jest sok z cytryny, który zapobiegnie ciemnieniu warzywa. Sprawdźcie nasze porady i podajcie gościom wyśmienity domowy chrzan.
Chrzan pasuje zarówno do białej kiełbasy czy schabu, jak i do buraków czy żurku . Z powodzeniem wykorzystacie go też w domowych sosach i obiadowych dodatkach. Warto przyrządzić większą ilość specjału , by cieszyć się nim jeszcze dłużej.
Jak przygotować pyszny chrzan?
Pierwszym krokiem będzie oczyszczenie warzywa. Korzenie chrzanu należy starannie wyszorować pod bieżącą wodą. Następnym krokiem jest włożenie ich do miski z zimną wodą. Zabieg ten sprawi, że ścieranie będzie mniej uciążliwe.
Wymoczony chrzan należy osuszyć i dokładnie obrać ze skórki. Konieczne będzie usunięcie wszelkich niedoskonałości w postaci plamek czy „oczek”. Już na etapie kupowania produktu warto wybierać jedynie jędrne i twarde egzemplarze o możliwie
Zanim przystąpimy do ścierania chrzanu na tarce, warto wycisnąć sok z cytryny i wlać odrobinę do miski, do której trafić ma rozdrobnione warzywo. Mieszając je podczas tarcia z kwaśnym płynem, zapobiegniemy ciemnieniu masy.
Czym przyprawić domowy chrzan?
Jeśli nasz korzeń jest wyjątkowo ostry, przyprawianie możemy rozpocząć od przelania go wrzątkiem. Dobrze jest dodać do niego nieco cukru — słodki składnik zbalansuje kwaśność cytryny. Nie jest to jednak dodatek obowiązkowy, bo niektórzy właśnie płynem z owocu lub octem doprawiają specjał.
Jeżeli chcecie wypróbować wariant kwaśniejszy, warto postawić na ocet winny lub jabłkowy. Są delikatniejsze od spirytusowego, a również nadadzą charakteru. Do pół kilograma masy chrzanowej dodaje się zazwyczaj 2-3 łyżki specjału.
Niektórzy do chrzanu dodają także słodkie jabłko i jogurt naturalny. Jest to tzw. chrzan kawalerski, który także smakuje wyśmienicie , choć już nie do wszystkiego będzie pasował. Dla złagodzenia intensywności rarytasu można również dodać gęstej śmietany. Takiego dodatki oczywiście wykorzystujemy wtedy, gdy nie zależy nam, by przygotować chrzan wegański.
Źródło zdjęcia: canva/Olena Rudo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pyszny i prosty wielkanocny kulebiak z rybą i pieczarkami. Niebo na podniebieniu
-
Wielkanocne galaretki z kurczakiem i jajkiem. Zachwycają wybornym smakiem i pięknym wyglądem
-
Pyszna i tania klasyka, czyli makaron z białym serem. Przysmak sprzed lat
Źródło: beszamel.se, winiary