Jak zrobić śnieżnobiały, aksamitny smalec? Kluczowa jest 1 zasada i 1 dodatek
Zapomnij o kupnym smalcu. O wiele smaczniejsze smarowidło ze słoniny i boczku zrobisz w swojej kuchni. Do smalcu dodaj cebulę, czosnek i jabłko. Pamiętaj również o solidnej porcji majeranku. Domowy smalec będzie aksamitny i pyszny, kiedy dodasz do niego kilka łyżek mleka.
Domowy smalec przyrządzony według babcinej receptury jest o wiele smaczniejszy niż kupny produkt. Oczywiście możemy trafić na dobry jakościowy smalec z marketu, jednak wtedy będzie on o wiele droższy i będziemy mieć go niewiele. W tej samej cenie zrobimy kilka słoiczków domowego smalcu.
Do domowego smalcu zawsze dodajemy jabłko, cebulę, czosnek i majeranek. To dzięki tym składnikom, smarowidło jest przepyszne i nie smakuje jak sam tłuszcz. Babcie do smalcu dodają również mleko. Mleko wzmacnia kolor smarowidła, poprawia smak i konsystencję.
Nie ma nic lepszego niż domowy smalec z mięsnymi skwarkami, świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym. Smalec zrobimy błyskawicznie. Domowe smarowidło będzie gotowe tego samego dnia. Możemy wykorzystać je również do przygotowania jajecznicy.
Aksamitny smalec z jabłkiem, cebulą i skwarkami
Składniki:
-
500 g słoniny
-
100 g boczku wędzonego
-
duża cebula
-
3 ząbki czosnku
-
duże, kwaśne jabłko
-
3 łyżki mleka
-
1-1,5 łyżeczki soli
-
pieprz
-
suszony majeranek
Jak zrobić najlepszy, domowy smalec?
Słoninę pokrój w drobną kostkę i przełóż na patelnię. Wytapiaj około 20 minut na wolnym ogniu, następnie dodaj pokrojony w drobną kostkę boczek i smaż jeszcze chwilę. W tym czasie pokrój w kostkę jabłko i posiekaj cebulę.
Gdy słonina się stopi, dodaj cebulę, jabłko i smaż. Na patelnię dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wlej mleko, oprósz solidnie suszonym majerankiem i wymieszaj. Smaż całość jeszcze chwilę i zdejmij z ognia. Przestudzony smalec dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie przelej do słoiczków i odstaw do zastygnięcia.
Do chleba przygotuj również pastę z pieczonego czosnku. Zostały Ci warzywa i mięso po rosole? Zrób z nich pieczony pasztet. Pasztet będzie o wiele smaczniejszy i zdrowszy od kupnych wędlin.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Tak kucharka robi kotlety schabowe Zagłoba. Prosta modyfikacja, a smak palce lizać
-
Dietetyczka zaleciła najlepsze ciasto dla łasuchów. Od niego nie przytyjesz
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama