Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić śnieżnobiały, aksamitny smalec? Kluczowa jest 1 zasada i 1 dodatek
Screen z filmu pochodzi z kanału PWRmovie na YouTube, canva/Aneta_Gu

Jak zrobić śnieżnobiały, aksamitny smalec? Kluczowa jest 1 zasada i 1 dodatek

22 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zapomnij o kupnym smalcu. O wiele smaczniejsze smarowidło ze słoniny i boczku zrobisz w swojej kuchni. Do smalcu dodaj cebulę, czosnek i jabłko. Pamiętaj również o solidnej porcji majeranku. Domowy smalec będzie aksamitny i pyszny, kiedy dodasz do niego kilka łyżek mleka.

Domowy smalec przyrządzony według babcinej receptury jest o wiele smaczniejszy niż kupny produkt. Oczywiście możemy trafić na dobry jakościowy smalec z marketu, jednak wtedy będzie on o wiele droższy i będziemy mieć go niewiele. W tej samej cenie zrobimy kilka słoiczków domowego smalcu.

Do domowego smalcu zawsze dodajemy jabłko, cebulę, czosnek i majeranek. To dzięki tym składnikom, smarowidło jest przepyszne i nie smakuje jak sam tłuszcz. Babcie do smalcu dodają również mleko. Mleko wzmacnia kolor smarowidła, poprawia smak i konsystencję.

Nie ma nic lepszego niż domowy smalec z mięsnymi skwarkami, świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym. Smalec zrobimy błyskawicznie. Domowe smarowidło będzie gotowe tego samego dnia. Możemy wykorzystać je również do przygotowania jajecznicy.

Aksamitny smalec z jabłkiem, cebulą i skwarkami

Składniki:

  • 500 g słoniny

  • 100 g boczku wędzonego

  • duża cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • duże, kwaśne jabłko

  • 3 łyżki mleka

  • 1-1,5 łyżeczki soli

  • pieprz

  • suszony majeranek

Jak zrobić najlepszy, domowy smalec?

Słoninę pokrój w drobną kostkę i przełóż na patelnię. Wytapiaj około 20 minut na wolnym ogniu, następnie dodaj pokrojony w drobną kostkę boczek i smaż jeszcze chwilę. W tym czasie pokrój w kostkę jabłko i posiekaj cebulę.

Gdy słonina się stopi, dodaj cebulę, jabłko i smaż. Na patelnię dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wlej mleko, oprósz solidnie suszonym majerankiem i wymieszaj. Smaż całość jeszcze chwilę i zdejmij z ognia. Przestudzony smalec dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie przelej do słoiczków i odstaw do zastygnięcia.

Do chleba przygotuj również pastę z pieczonego czosnku. Zostały Ci warzywa i mięso po rosole? Zrób z nich pieczony pasztet. Pasztet będzie o wiele smaczniejszy i zdrowszy od kupnych wędlin.

smalec
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy