Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić soczystą i rozpływającą się pieczoną kaczkę na Wielkanoc? Sekretem są jabłka
canva/ALLEKO

Jak zrobić soczystą i rozpływającą się pieczoną kaczkę na Wielkanoc? Sekretem są jabłka

11 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zastanawiacie się, co podać na świąteczny obiad? A może kaczkę? Sprawdźcie, jak zrobić soczystą i rozpływającą się pieczoną kaczkę na Wielkanoc. Jej sekretem są jabłka, które dodają jej również niepowtarzalnego smaku. Wystarczy je pokroić, nadziać nimi kaczkę i całość upiec. Otrzymacie danie lepsze niż w restauracji.

Pieczona kaczka jest jednym z najsmaczniejszych mięs, które godne jest świątecznego stołu. To mięso świetnie komponuje się z owocami, a zwłaszcza z jabłkami i pomarańczami. Owoce dodają temu mięsu słodkawego smaku i dużej soczystości.

Przyrządzając kaczkę, pamiętajcie o tym, że najsmaczniejsza jest wtedy, gdy jej mięso jest miękkie i bez problemu odchodzi od kości. Warto też wziąć pod uwagę, że w czasie pieczenia kaczka traci dużo na wadze. Zwykle jedną tuszką nasycą się cztery osoby.

Jak zrobić soczystą pieczoną kaczkę na Wielkanoc?

Składniki:

  • 1 kacza tuszka

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki majeranku

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1/2 łyżeczki rozmarynu

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 4 jabłka

  • 1 pomarańcza

  • 3 łyżki oleju

  • 3/4 szklanki soku jabłkowego

Przygotowanie kaczki

Kaczkę oczyść z resztek piór, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę, natrzyj nim tuszkę.

Majeranek wymieszaj z tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Otrzymaną mieszanką natrzyj kaczkę w środku i na zewnątrz. Odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.

Jabłka umyj, przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne, każdą część przekrój jeszcze na pół. Pomarańczę obierz, pokrój na cząstki. Kaczkę nadziej owocami, zepnij skórę. Na patelni rozgrzej olej, zrumień na nim kaczkę. Umieść ją w żaroodpornym naczyniu, przykryj.

Kaczkę piecz godzinę w piekarniku o temp. 200 st. C. Potem zdejmij pokrywę, kaczkę polej sokiem jabłkowym i piecz ją jeszcze godzinę, co jakiś czas polewając płynem z dna naczynia.

Sprawdź też, jak przygotować kaczkę z chrupiącą skórką , a także, jak zrobić pierś kaczki z sosem pomarańczowo-ibirowym .

jabłko
jabłko

Źródło zdjęcia: canva/vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: uwielbiam, kwestiasmaku

 Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy