Kaczka pieczona z chrupiącą skórką, podawana z sosem śliwkowym
![Kaczka pieczona z chrupiącą skórką, podawana z sosem śliwkowym](https://images.iberion.media/images/1920/7r_Hi1_O4j_WYQBVB_0_Xf_A_Rnk_U_kaczka_1619553320_ef9b3edff4.jpg)
Kaczka pieczona z chrupiącą skórką, podawana z sosem śliwkowym - składniki
Składniki na 4 porcje
1 kaczka (Pekin) około 2,5 kg,
1 łyżeczka octu ryżowego,
sok z 1 limonki,
1 łyżka syropu klonowego,
1 łyżka sosu sojowego,
4 suszone śliwki (niewędzone),
1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
świeżo zmielony pieprz,
około 1/3 szklanki wywaru z pieczonej kaczki.
Puree ziemniaczane z wasabi
1 kg ziemniaków,
1 łyżeczka wasabi,
1 łyżka śmietanki 30%,
1 łyżka masła.
Kaczka pieczona z chrupiącą skórką, podawana z sosem śliwkowym - sposób przygotowania
Ze środka kaczki pozbywamy się podrobów i szyjki. Kaczkę dokładnie myjemy i wkładamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę soli, zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy na pół godziny.
Kaczkę wyjmujemy z garnka, wodę wylewamy. Mięso dokładnie osuszamy, odcinamy nożycami kuperek oraz nadmiar skóry przy otworach z przodu i z tyłu (skórę na piersiach, korpusie i nogach zostawiamy).
Kaczkę nacieramy solą (w ilości około 1 łyżeczki) i zmielonym pieprzem (w ilości około 1/2 łyżeczki), smarujemy 1 łyżką oliwy extra vergine.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni Celsjusza. Kaczkę umieszczamy grzbietem do góry do żaroodpornego garnka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika bez przykrycia i pieczemy przez 1/2 godziny.
Po 30 minutach garnek zamykamy pokrywką, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 2 godziny.
W połowie pieczenia przewracamy kaczkę na drugą stronę. Po upieczeniu wyjmujemy kaczkę z garnka, wywar i tłuszcz zlewamy do słoika.
Po przestudzeniu odcinamy nogi i piersi od korpusu. Jeśli jest taka potrzeba, można je dodatkowo zrumienić w piekarniku na funkcji grilla, ustawiając blaszkę na najwyższej półce.
Sos śliwkowy:
Składniki z listy wkładamy do garnuszka i gotujemy, następnie miksujemy całość blenderem, dodajemy wywar z kaczki lub bulion, jeszcze raz zagotować i odstawić z ognia.
Purée ziemniaczane z wasabi:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy masło i rozgniatamy na gładkie purée, pod koniec dodajemy śmietankę i wasabi.
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Lady Gaga](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T195907_952_4bf49a987d.jpg)
![Lady Gaga, Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Lady_Gaga_Celine_Dion_0b56d87e6e.png)
![Ryanair](https://images.iberion.media/images/origin/fot_Mounir_Taha_Shutterstock_Ryanair_nowe_dd3d1dc69a.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Smutna seniorka](https://images.iberion.media/images/origin/Smutna_seniorka_8492eb7776.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)