Kaczka pieczona z chrupiącą skórką, podawana z sosem śliwkowym
pixabay.com

Kaczka pieczona z chrupiącą skórką, podawana z sosem śliwkowym

Kaczka pieczona z chrupiącą skórką podawana z sosem śliwkowym to sprawdzony przepis. Mięso kaczki jest soczyste, miękkie, łatwo odchodzi od kości, a sama skórka jest przepysznie chrupiąca. Kaczka smakuje zawsze dobrze z owocową nutą, ale możesz użyć dowolnych, ulubionych dodatków. Jak przygotować pieczoną kaczkę z sosem śliwkowym?

Kaczka pieczona z chrupiącą skórką, podawana z sosem śliwkowym - składniki


Składniki na 4 porcje

  • 1 kaczka (Pekin) około 2,5 kg,
  • 1 łyżeczka octu ryżowego,
  • sok z 1 limonki,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 4 suszone śliwki (niewędzone),
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • około 1/3 szklanki wywaru z pieczonej kaczki.


Puree ziemniaczane z wasabi

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 łyżeczka wasabi,
  • 1 łyżka śmietanki 30%,
  • 1 łyżka masła.


Kaczka pieczona z chrupiącą skórką, podawana z sosem śliwkowym - sposób przygotowania

Ze środka kaczki pozbywamy się podrobów i szyjki. Kaczkę dokładnie myjemy i wkładamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę soli, zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy na pół godziny.

Kaczkę wyjmujemy z garnka, wodę wylewamy. Mięso dokładnie osuszamy, odcinamy nożycami kuperek oraz nadmiar skóry przy otworach z przodu i z tyłu (skórę na piersiach, korpusie i nogach zostawiamy).

Kaczkę nacieramy solą (w ilości około 1 łyżeczki) i zmielonym pieprzem (w ilości około 1/2 łyżeczki), smarujemy 1 łyżką oliwy extra vergine.

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni Celsjusza. Kaczkę umieszczamy grzbietem do góry do żaroodpornego garnka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika bez przykrycia i pieczemy przez 1/2 godziny.

Po 30 minutach garnek zamykamy pokrywką, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 2 godziny.

W połowie pieczenia przewracamy kaczkę na drugą stronę. Po upieczeniu wyjmujemy kaczkę z garnka, wywar i tłuszcz zlewamy do słoika.

Po przestudzeniu odcinamy nogi i piersi od korpusu. Jeśli jest taka potrzeba, można je dodatkowo zrumienić w piekarniku na funkcji grilla, ustawiając blaszkę na najwyższej półce.


Sos śliwkowy:

Składniki z listy wkładamy do garnuszka i gotujemy, następnie miksujemy całość blenderem, dodajemy wywar z kaczki lub bulion, jeszcze raz zagotować i odstawić z ognia.

Purée ziemniaczane z wasabi:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy masło i rozgniatamy na gładkie purée, pod koniec dodajemy śmietankę i wasabi.

Następny artykuł