Kaczka pieczona z chrupiącą skórką, podawana z sosem śliwkowym
Kaczka pieczona z chrupiącą skórką, podawana z sosem śliwkowym - składniki
Składniki na 4 porcje
1 kaczka (Pekin) około 2,5 kg,
1 łyżeczka octu ryżowego,
sok z 1 limonki,
1 łyżka syropu klonowego,
1 łyżka sosu sojowego,
4 suszone śliwki (niewędzone),
1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
świeżo zmielony pieprz,
około 1/3 szklanki wywaru z pieczonej kaczki.
Puree ziemniaczane z wasabi
1 kg ziemniaków,
1 łyżeczka wasabi,
1 łyżka śmietanki 30%,
1 łyżka masła.
Kaczka pieczona z chrupiącą skórką, podawana z sosem śliwkowym - sposób przygotowania
Ze środka kaczki pozbywamy się podrobów i szyjki. Kaczkę dokładnie myjemy i wkładamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę soli, zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy na pół godziny.
Kaczkę wyjmujemy z garnka, wodę wylewamy. Mięso dokładnie osuszamy, odcinamy nożycami kuperek oraz nadmiar skóry przy otworach z przodu i z tyłu (skórę na piersiach, korpusie i nogach zostawiamy).
Kaczkę nacieramy solą (w ilości około 1 łyżeczki) i zmielonym pieprzem (w ilości około 1/2 łyżeczki), smarujemy 1 łyżką oliwy extra vergine.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni Celsjusza. Kaczkę umieszczamy grzbietem do góry do żaroodpornego garnka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika bez przykrycia i pieczemy przez 1/2 godziny.
Po 30 minutach garnek zamykamy pokrywką, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 2 godziny.
W połowie pieczenia przewracamy kaczkę na drugą stronę. Po upieczeniu wyjmujemy kaczkę z garnka, wywar i tłuszcz zlewamy do słoika.
Po przestudzeniu odcinamy nogi i piersi od korpusu. Jeśli jest taka potrzeba, można je dodatkowo zrumienić w piekarniku na funkcji grilla, ustawiając blaszkę na najwyższej półce.
Sos śliwkowy:
Składniki z listy wkładamy do garnuszka i gotujemy, następnie miksujemy całość blenderem, dodajemy wywar z kaczki lub bulion, jeszcze raz zagotować i odstawić z ognia.
Purée ziemniaczane z wasabi:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy masło i rozgniatamy na gładkie purée, pod koniec dodajemy śmietankę i wasabi.