Jak zrobić soczyste gołąbki bez zawijania?
Gołąbki bez zawijania są nie lada specjałem. Z pewnością są o wiele prostsze w przygotowaniu od klasycznej wersji specjału. Jednak w niczym od niej nie odstają pod względem walorów smakowych. Domownicy momentalnie je spałaszują.
Smakowite gołąbki są absolutnym szlagierem naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Tym razem sięgniemy po przepis, w którym zawijanie jest zupełnie zbędne.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kultowe gołąbki w niecodziennym wydaniu
Nie da się ukryć, że gołąbki zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Istnieje wiele sprawdzonych przepisów na ten uwielbiany smakołyk. Godna uwagi jest receptura na przepyszne zapiekane gołąbki .
Każdy, kto przygotowywał gołąbki, doskonale zdaje sobie sprawę, że ich zawijanie bywa niezwykle uciążliwe . Na szczęście istnieją przepisy, w których ten etap będzie zbędny. Co nam będzie potrzebne?
Gołąbki:
-
500 g mięsa mielonego
-
2 cebule
-
4 ząbki czosnku czosnku
-
jajko
-
100 g ryżu
-
500 g białej kapusty
-
mąka pszenna
-
olej rzepakowy
Sos pomidorowy:
-
700 ml bulionu
-
500 ml przecieru pomidorowego
-
2 g majeranku
-
5 g cukru
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
2 liście laurowe
-
sól
-
pieprz
-
20 g mąki pszennej
-
90 ml zimnej wody
-
natka pietruszki
Jak przygotować idealne gołąbki bez zawijania?
Na początku kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści i głąba. Szatkujemy ją na drobne kawałki. Następnie warzywo umieszczamy w misce wraz z dodatkiem łyżeczki soli. Całość mieszamy przez około minutę. Kapustę odstawiamy na 20 minut. W tym czasie powinna zmięknąć. Nadmiar wody odlewamy .
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy, pozwalamy mu wystygnąć . W tym czasie drobno siekamy cebulę i czosnek. Mięso przekładamy do dużej miski. Wzbogacamy je o wystudzony ryż, czosnek, cebulę, jajko, sól i pieprz. Wszystko starannie mieszamy. Powinniśmy uzyskać jednolitą i dosyć zbitą masę.
Do mięsa dodajemy także ryż i kapustę. Wszystko ponownie mieszamy. Z masy formujemy gołąbki. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju. Powinny mieć złocisty kolor. Umieszczamy je w garnku, a na patelnię wylewamy bulion .
Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na domowy bulion . Wywar wzbogacamy o przecier pomidorowy i przyprawy. Całość przelewamy do garnka z gołąbkami. Wszystko gotujemy na niewielkim ogniu przez 45 minut.
Gołąbki wyjmujemy z garnka, a do sosu dodajemy mąkę rozrobioną z wodą. Po kilku minutach nasz sos powinien zgęstnieć. Dzięki niemu gołąbki bez zawijania będą jeszcze smaczniejsze. Serwujemy je z dodatkiem natki pietruszki.
Canva / Qwart
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kulinarne przeboje