Przepis na pieczone gołąbki z mięsem mielonym
Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Można przygotować je na rozmaite sposoby. W każdym domostwie korzysta się z odrobinę innej receptury. Tym razem warto sięgnąć po pieczone gołąbki po rumuńsku.
Czym charakteryzują się gołąbki w rumuńskim wydaniu?
Gołąbki często goszczą na naszych stołach. Z całą pewnością można je uznać za szlagier polskich kulinariów. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na gołąbki ziemniaczane. Dziś wypróbujemy rumuńską recepturę na ten wyjątkowy specjał.
Gołąbki po rumuńsku cechują się niecodzienną soczystością, która zachęci do zajadania nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Sekretem tego dania jest posolenie zarówno mięsa, jak i samej kapusty. Z takiej sztuczki korzysta wiele doświadczonych gospodyń.
Niektórzy uważają, że gołąbki po rumuńsku są znacznie lepsze od tradycyjnej wersji kultowego dania. Przepis jest bardzo prosty i nikomu nie powinien przysporzyć większych problemów. Jakie składniki będą nam potrzebne?
główka kapusty
300 g mięsa mielonego
100 g ryżu
marchewka
cebula
120 ml wody
sól
pieprz
30 ml śmietany 18%
100 g startego sera
2 pomidory
4 ząbki czosnku
pęczek koperku
(Canva / bhofack2)
Banalny przepis na gołąbki po rumuńsku
Na początku z kapusty wycinamy głąb. Możemy ją sparzyć w osolonym wrzątku lub skorzystać z mikrofalówki. W jednym z wcześniejszych artykułów szczegółowo wyjaśnialiśmy, jak przygotować kapustę na gołąbki.
Liście oddzielamy od główki kapusty i wycinamy z nich grube żyłki. Dzięki temu łatwiej zawiniemy gołąbki. Ryż gotujemy o 3 minuty krócej, niż czas wskazany na opakowaniu. Z kolei cebulę bardzo drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce. Podsmażamy je przez chwilę na patelni.
Warzywa łączymy z ryżem oraz mięsem mielonym. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na liście i zawijamy gołąbki. Najlepiej składać kapustę brzegami do środka i rolować od nasady. Tak przygotowane gołąbki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub blasze. Oczywiście musimy wysmarować je olejem lub masłem.
Do naczynia wlewamy wodę. Gołąbki przykrywamy folią aluminiową, a następnie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy je przez 25 minut. W tym czasie zajmiemy się sosem.
Pomidory drobno kroimy. Wzbogacamy je o starty ser, posiekany koperek oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Całość mieszamy razem ze śmietaną, solą i pieprzem. Tak przygotowany sos wylewamy na gołąbki. Danie pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel