Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?
Wikimedia Commons/ Adam “Dziadek59” Maślak CC A-S 3.0; pxhere.com

Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?

14 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Syrop z kwiatów czarnego bzu jest leczniczym surowcem wykorzystywanym przez znawców ziołolecznictwa od wielu wieków. Doceniane w medycynie naturalnej kwiatu czarnego bzu są doskonałym remedium na problemy z górnymi drogami oddechowymi podczas przeziębienia.

Gdy w oskrzelach zalega chorobowa wydzielina, należy się jej czym prędzej pozbyć. Syrop z bzu ma działanie ułatwiające wykrztuszanie, ponieważ rozrzedza zalegającą substancje i pozwala się jej pozbyć. Dodatkowym atutem jest również doskonały smak bzu.

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Głównym powodem tak świetnego wpływu czarnego bzu na ludzki organizm, jest obecność w roślinie dużych ilości flawonoidów. Wykazują one silne działanie antyzapalne, zwiększają produkcje moczu, działają rozkurczowo, wzmacniają naczynia krwionośne i są antyoksydantami.

Co ciekawe, syrop ten jest stosowany chociażby w leczeniu przerostu prostaty, co jest wstydliwym problemem wielu mężczyzn. Dodatkowo, jak wskazuje medonet.pl, syropu używa się także w trakcie leczenia nieżytu górnych dróg oddechowych czy chorób skóry.

Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjaśniamy, czy szypułki truskawek są jadalne. W tym tekście zdradzamy najlepsze promocje na grillowe produkty w Lidlu.

Źródło: saras66, Getty Images

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu

Składniki:

  • 25 dużych baldachów kwiatów czarnego bzu

  • 1 litr wody

  • 3 cytryny

  • 1 kilogram cukru

Zacznij od rozłożenia kwiatów na białym papierze i pozostawieniu ich na około 1 godzinę. Tak pozbywa się małych żyjątek, które jeszcze są obecne na roślinie. Potrząśnij kwiatami, aby mieć pewność, że są puste i możesz przechodzić do kolejnego etapu.

Odetnij małe gałązki z kwiatami bezpośrednio do garnka. Pozbądź się grubych łodyg, gdyż nadają one goryczy syropowi. W drugim garnku zagotuj wodę z cukrem i dodaj do niej sok z cytryn. Zalej syropem kwiaty, zakryj pokrywką i odstaw na 4 dni do lodówki lub zimnej spiżarni.

Po kilku dniach przecedź syrop przez gazę. Zagotuj i przelej do wyparzonych butelek. Zakręć i odstaw je do góry dnem, aż całkowicie ostygną. Tak zrobiony syrop możesz przechowywać nawet do roku, jeśli nie ma kontaktu ze światłem słonecznym.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia-domowa.pl; medonet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy