Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić wybornie puszyste placki jogurtowe z bananem?
canva/nata_vkusidey, Getty Images

Jak zrobić wybornie puszyste placki jogurtowe z bananem?

15 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Placki śniadaniowe muszą charakteryzować się dwiema cechami - konieczne jest, aby można było je przygotować w kilka chwil, a składniki do nich potrzebne powinny być łatwo dostępne. Dzisiaj prezentujemy przepis na placki jogurtowe z bananem. Dzięki zamianie zwykłego mleka na jogurt ciasto nabiera wielkiej delikatności i wilgotności.

Placki śniadaniowe na bazie jogurtu wyróżniają się przede wszystkim delikatnością, które klasyczne racuchy lub placki ziemniaczane nie są w stanie uzyskać. Z kolei banan dba o odpowiedni smak i poziom słodyczy.

Aby przyspieszyć proces gotowania, który o poranku nigdy nie powinien trwać zbyt długo, zamieniliśmy drożdże na proszek do pieczenia. Oszczędzenie nawet kilku dodatkowych minut pozwoli cieszyć ci się poranną kawą odrobinę dłużej.

Przepis na placki śniadaniowe z jogurtem i bananami

Składniki:

  • 300 g jogurtu naturalnego

  • 2 jajka

  • 2 łyżki cukru waniliowego

  • 200 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 banany

  • szczypta soli

  • cukier puder

  • olej

Zacznij od przesiania mąki i proszku do pieczenia do dużej miski. Jogurt wymieszaj z jajkami za pomocą rózgi kuchennej. Przelej jogurt do suchych składników i połącz je ze sobą rózgą lub mikserem.

Banany umyj przed pokrojeniem, obierz je ze skórki i rozdrobnij na równe plasterki. Do ciasta wsyp następnie szczyptę soli oraz cukier waniliowy i ponownie wymieszaj. Na patelni o grubym dnie rozgrzej niewielką ilość oleju.

Na rozgrzaną powierzchnie metalu wylewaj łyżką porcje ciasta i smaż je z jednej strony, aż staną się złociste. Przed przewróceniem wciśnij w placki po kilka plasterków owocu, przekręć je i smaż kilka chwil. Przed podaniem posyp ciepłe cukrem pudrem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pierogi z ciasta francuskiego. Ten tekst wyjawia co zrobić, aby placki ziemniaczane nie wchłaniały za dużo oleju podczas smażenia.

Placki jogurtowe

Źródło zdjęcia: canva/Sner

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy