Jak zrobić wybornie puszyste placki jogurtowe z bananem?
Placki śniadaniowe muszą charakteryzować się dwiema cechami - konieczne jest, aby można było je przygotować w kilka chwil, a składniki do nich potrzebne powinny być łatwo dostępne. Dzisiaj prezentujemy przepis na placki jogurtowe z bananem. Dzięki zamianie zwykłego mleka na jogurt ciasto nabiera wielkiej delikatności i wilgotności.
Placki śniadaniowe na bazie jogurtu wyróżniają się przede wszystkim delikatnością, które klasyczne racuchy lub placki ziemniaczane nie są w stanie uzyskać. Z kolei banan dba o odpowiedni smak i poziom słodyczy.
Aby przyspieszyć proces gotowania, który o poranku nigdy nie powinien trwać zbyt długo, zamieniliśmy drożdże na proszek do pieczenia. Oszczędzenie nawet kilku dodatkowych minut pozwoli cieszyć ci się poranną kawą odrobinę dłużej.
Przepis na placki śniadaniowe z jogurtem i bananami
Składniki:
-
300 g jogurtu naturalnego
-
2 jajka
-
2 łyżki cukru waniliowego
-
200 g mąki pszennej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 banany
-
szczypta soli
-
cukier puder
-
olej
Zacznij od przesiania mąki i proszku do pieczenia do dużej miski. Jogurt wymieszaj z jajkami za pomocą rózgi kuchennej. Przelej jogurt do suchych składników i połącz je ze sobą rózgą lub mikserem.
Banany umyj przed pokrojeniem, obierz je ze skórki i rozdrobnij na równe plasterki. Do ciasta wsyp następnie szczyptę soli oraz cukier waniliowy i ponownie wymieszaj. Na patelni o grubym dnie rozgrzej niewielką ilość oleju.
Na rozgrzaną powierzchnie metalu wylewaj łyżką porcje ciasta i smaż je z jednej strony, aż staną się złociste. Przed przewróceniem wciśnij w placki po kilka plasterków owocu, przekręć je i smaż kilka chwil. Przed podaniem posyp ciepłe cukrem pudrem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pierogi z ciasta francuskiego. Ten tekst wyjawia co zrobić, aby placki ziemniaczane nie wchłaniały za dużo oleju podczas smażenia.
Źródło zdjęcia: canva/Sner
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kwestiasmaku