Jak zrobić zupę szczawiową ze świeżego szczawiu? Mamy doskonały patent
Zupa szczawiowa jest wybornym daniem przyrządzanym z pysznych, lekko kwaśnych liści. Świetnie smakuje w towarzystwie jajka na twardo, zabielone słodką śmietanką. Przygotowanie go jest bardzo proste. Warto wykorzystać moment, kiedy szczaw jest w sezonie, by cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Spróbujecie?
Zupa szczawiowa — choć wybierana rzadziej niż pomidorowa czy ogórkowa — również ma wielu zwolenników. Lekko kwaśny specjał najlepiej przyrządzić ze świeżych warzyw. Sezon na szczaw jest idealnym momentem, by skusić się na ten rarytas. Jego smak na długo zostanie z wami.
Przepis na wyśmienitą zupę szczawiową
Składniki:
-
200 g świeżego szczawiu
-
5 ziemniaków
-
1 spora marchewka
-
1 niewielka pietruszka
-
kawałek selera
-
kawałek pora, najlepiej białej części
-
2 liście laurowe
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
5 ziaren czarnego pieprzu
-
2 płaskie łyżki oliwy z oliwek
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Do podania:
-
śmietana 12% do zup
-
ugotowane na twardo jajka
Przygotowanie:
W garnku umieszczamy umyte i obrane warzywa korzeniowe oraz opłukanego pora. Zalewamy je wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
Gotujemy na niewielkim ogniu przez 30 minut. W międzyczasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki. Dodajemy je do zupy i gotujemy około 7 minut. Szczaw oczyszczamy, siekamy go i wrzucamy do garnka. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut.
Doprawiamy po zakończeniu gotowania i wlewamy oliwę z oliwek. Jajka obieramy ze skorupek i dzielimy na ćwiartki. Umieszczamy je w talerzach, a następnie dodajemy zupę. Uzupełniamy ją śmietanką wedle uznania. Smacznego.
Wskazówki:
-
Zupę szczawiową można przygotować również na gotowym bulionie warzywnym lub drobiowym. Wystarczy ugotować w nim ziemniaki i dodać szczaw.
-
W wersji wegańskiej zupę podajemy bez jaj, zabieloną śmietanką sojową. Też będzie smaczna.
Źródło zdjęcia: canva/inerika
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pyszny kapuśniak z młodej kapusty. Największy wiosenny rarytas
-
Zachwycający przepis na marynowaną cukinię. Smakuje jak ananas
Źródło: przyslijprzepis