Zachwycający przepis na marynowaną cukinię. Smakuje jak ananas
Marynowana cukinia z wanilią i goździkami jest pomysłem na przepyszny deser lub dodatek do sałatek. Cukinia przygotowana na słodko do słoików smakuje jak ananas, a dzięki pasteryzacji zachowasz jej wyśmienity aromat na wiele miesięcy. Poznaj zachwycający przepis na marynowaną cukinię a'la ananas.
Latem przygotowujemy wiele przetworów z wygrzanych na słońcu, słodkich warzyw i owoców, aby cieszyć się ich smakiem aż do następnych zbiorów. Jednym z ciekawszych pomysłów na zimowe przetwory jest właśnie cukinia marynowana z wanilią, cukrem i goździkami, smakuje jak ananas.
Aby cukinia marynowana zachowała świeżość na wiele miesięcy, wkładaj ją wyłącznie do umytych i wyparzonych słoików, a następnie po zakręceniu pasteryzuj do góry dnem przez około 10 minut.
W ten sposób skutecznie pozbędziesz się ewentualnych bakterii i drobnoustrojów, które mogłyby zepsuć potrawę, a także zapobiegniesz dostaniu się powietrza do słoików. Cukinia marynowana w smaku przypomina ananasa, jest słodka z delikatną nutą korzenną. Goździki, cukier z wanilią i laska wanilii dodają rewelacyjnego smaku.
Szukasz pomysłu na równie pyszne przetwory? Tu poznasz przepis na wyśmienitą cukinię na słodko z dodatkiem miodu i kurkumy, nie oprze się jej żaden łasuch.
Marynowana cukinia na słodko
Składniki na 6-7 słoików o pojemności 700 ml:
2,5 kg obranej i wydrążonej cukinii
1 kg cukru
2 laski wanilii
opakowanie cukru z wanilią
1,5 l wody
4 goździki
3 łyżeczki kwasku cytrynowego
Jak zrobić marynowaną cukinię a'la ananas?
Przygotowaną wcześniej cukinię pokrój w małą kostkę i przełóż do większej miski. Wodę zagotuj z kwaskiem cytrynowym i zalej nią warzywa, następnie przykryj i odstaw na cały dzień w chłodne miejsce.
Następnego dnia przecedź cukinie, do wody po moczeniu warzyw ponownie zagotuj. Dodaj do niej goździki, cukier, cukier z wanilią i przekrojone na pół laski wanilii. Całość doprowadź do wrzenia, następnie dodaj cukinię.
Gotuj około 5 minut, następnie przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj około 10 minut. Tak przygotowane słoiczki odstaw do spiżarni lub inne suche i zacienione miejsce.
Źródło zdjęcia: canva/ Langan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad
Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy
Źródło: przyspijprzepis.pl