Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zachwycający przepis na marynowaną cukinię. Smakuje jak ananas
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.05.2022 15:04

Zachwycający przepis na marynowaną cukinię. Smakuje jak ananas

Zachwycający przepis na marynowaną cukinię. Smakuje jak ananas
canva/ Valentin Zvegintsev

Marynowana cukinia z wanilią i goździkami jest pomysłem na przepyszny deser lub dodatek do sałatek. Cukinia przygotowana na słodko do słoików smakuje jak ananas, a dzięki pasteryzacji zachowasz jej wyśmienity aromat na wiele miesięcy. Poznaj zachwycający przepis na marynowaną cukinię a'la ananas.

Latem przygotowujemy wiele przetworów z wygrzanych na słońcu, słodkich warzyw i owoców, aby cieszyć się ich smakiem aż do następnych zbiorów. Jednym z ciekawszych pomysłów na zimowe przetwory jest właśnie cukinia marynowana z wanilią, cukrem i goździkami, smakuje jak ananas.

Aby cukinia marynowana zachowała świeżość na wiele miesięcy, wkładaj ją wyłącznie do umytych i wyparzonych słoików, a następnie po zakręceniu pasteryzuj do góry dnem przez około 10 minut.

W ten sposób skutecznie pozbędziesz się ewentualnych bakterii i drobnoustrojów, które mogłyby zepsuć potrawę, a także zapobiegniesz dostaniu się powietrza do słoików. Cukinia marynowana w smaku przypomina ananasa, jest słodka z delikatną nutą korzenną. Goździki, cukier z wanilią i laska wanilii dodają rewelacyjnego smaku.

Szukasz pomysłu na równie pyszne przetwory? Tu poznasz przepis na wyśmienitą cukinię na słodko z dodatkiem miodu i kurkumy, nie oprze się jej żaden łasuch.

Marynowana cukinia na słodko

Składniki na 6-7 słoików o pojemności 700 ml:

  • 2,5 kg obranej i wydrążonej cukinii

  • 1 kg cukru

  • 2 laski wanilii

  • opakowanie cukru z wanilią

  • 1,5 l wody

  • 4 goździki

  • 3 łyżeczki kwasku cytrynowego

Jak zrobić marynowaną cukinię a'la ananas?

Przygotowaną wcześniej cukinię pokrój w małą kostkę i przełóż do większej miski. Wodę zagotuj z kwaskiem cytrynowym i zalej nią warzywa, następnie przykryj i odstaw na cały dzień w chłodne miejsce.

Następnego dnia przecedź cukinie, do wody po moczeniu warzyw ponownie zagotuj. Dodaj do niej goździki, cukier, cukier z wanilią i przekrojone na pół laski wanilii. Całość doprowadź do wrzenia, następnie dodaj cukinię.

Gotuj około 5 minut, następnie przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj około 10 minut. Tak przygotowane słoiczki odstaw do spiżarni lub inne suche i zacienione miejsce.

Cukinia

Źródło zdjęcia: canva/ Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyspijprzepis.pl