Pyszny kapuśniak z młodej kapusty. Największy wiosenny rarytas
Pomysł na wiosenny obiad? Przygotuj kapuśniak z młodej kapusty na bulionie warzywnym z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy. Zupa jest pożywna, aromatyczna i pełna smaku. Kapuśniak podaj z kleksem kwaśnej śmietany i posiekanym koperkiem, a błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na kapuśniak z młodej kapusty.
Kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami, marchewką i wkładką mięsną jest jedną z moich ulubionych, wiosennych zup. Jest wyjątkowo aromatyczna, pożywna, ale i lekka. Sekretem doskonałego smaku jest przesmażenie wszystkich składników na odrobinie oleju, koniecznie musisz spróbować.
Zupę ugotuj na bulionie warzywnym lub rosole, który został z poprzedniego dnia. Wywar jest idealną bazą dla wszystkich zup i sosów, bez niego kapuśniak nie będzie już tak aromatyczny. Danie dopraw przecierem pomidorowym, solą i pieprzem, nic więcej nie jest potrzebne do uzyskania pełnego smaku.
Młoda kapusta jest źródłem wielu cennych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Te ostatnie skutecznie opóźniają procesy starzenia, usuwają toksyny i wolne rodniki z organizmu i zmniejszają również ryzyko zachorowania na nowotwory.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad- tu poznasz przepis na jednogarnkowe danie z młodej kapusty. Jest pożywne i posmakuje nawet największemu niejadkowi.
Kapuśniak z młodej kapusty
Składniki na 4-5 porcji zupy:
150 g boczku wędzonego
250 g kiełbasy
3 średnie, młode ziemniaki
3 marchewki
łyżka koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
średnia główka młodej kapusty
1 l bulionu warzywnego
łyżka oleju roślinnego
sól, pieprz do smaku
kwaśna śmietana 18% do podania
koperek do podania
Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty?
Kapustę poszatkuj drobno, pokrój w małą kostkę ziemniaki i marchewki, kiełbasę i boczek. Na oleju podsmaż boczek, następnie dodaj ziemniaki i marchew i smaż przez kilka minut, przełóż do garnka z grubym dnem.
Na tej samej patelni przesmaż młodą kapustę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, również przełóż do garnka, wymieszaj. Do przygotowanych składników wlej gorący bulion, dolej jeszcze 2 szklanki wody i gotuj na wolnym ogniu.
Na patelni podsmaż również kiełbaskę i dodaj do gotującej się zupy, gotuj, aż kapusta będzie idealnie miękka. Kapuśniak dopraw do smaku koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem, podaj z kleksem kwaśnej śmietany i oprósz koperkiem, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad
Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy
Źródło: kulinarneprzeboje.pl