Smakosze.pl Porady Jaka surówka najlepiej pasuje do ryby?
canva/peredniankina

Jaka surówka najlepiej pasuje do ryby?

20 grudnia 2021

Chcecie podać rybę, ale nie wiecie, z czym będzie smakowała najlepiej? Przychodzimy z pomocą z naszym poradnikiem na temat surówek. Wiemy, które warzywne kompozycje podkreślą delikatny smak rybiego mięsa, nie przytłaczając go. Sprawdźcie nasze propozycje koniecznie.

Surówki od zawsze gościły na naszych stołach jako zdrowe i smaczne dodatki do schabowych czy kotletów mielonych. Przyrządza się je szybko, a nierzadko doskonale podkreślają smak podanych z nimi mięs. Sprawdzają się też oczywiście przy kompozycjach z zamiennikami czy roślinnymi pulpetami z gotowanych strączków.

Jaką surówkę warto dodać do ryby?

Z rybą dobrze komponują się zarówno wytrawne, jak i słodkie surówki. Doskonała będzie klasyczna marchewka z jabłkiem. Zamiast pomarańczowego korzenia możecie też podać seler . Warzywo to sprawdzi się też w wytrawnej kompozycji z dodatkiem pora .

Sam por także będzie pasował do rybnych dań. Wystarczy go poszatkować i doprawić jogurtem naturalnym z solą i pieprzem. Uważajcie tylko na ilość sosu — nie chcemy, by jego nadmiar przyćmił smak warzyw.

Delikatność ryby najlepiej jednak podkreślą surówki na bazie kapusty – surowej lub kiszonej. Sprawdzi się nawet najprostsza wersja, czyli kiszona kapusta wprost z beczki. Smaczna będzie też czerwona kapusta z marchewką i rodzynkami , skropiona oliwą wraz z przyprawami.

Najlepsza surówka z kapusty kiszonej

Najsmaczniej z rybą skomponuje się kapusta kiszona podana wraz z marchewką, jabłkiem i groszkiem. Aby ją zrobić, potrzebujemy pół kilo kapusty zasypać łyżeczką cukru i zmieszać ją z małą puszką groszku konserwowego oraz pokrojonym w kostkę słodkim jabłkiem.

Za sos wystarczy dobry olej lub oliwa z oliwek. Doprawiamy kompozycję jedynie sola i pieprzem. Wychodzi lekka, wspaniale chrupiąca i przyjemnie słodka z odrobiną ostrzejszej nuty. Spróbujcie, a już nigdy nie podacie samej kiszonej.

Surówka do ryby
Do ryby podaj surówkę na bazie kapusty kiszonej

Źródło zdjęcia: canva/marekuliasz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujmy, beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy