Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka
Nie ma nic lepszego do pysznego niedzielnego schabowego niż świeżo przyrządzona surówka owocowo-warzywna. Spróbujcie pysznego połączenia marchewki selera i jabłka, którą wam dziś prezentujemy, a nie sięgniecie już po nic innego.
Seler korzeniowy kojarzy nam się głównie z przygotowywaniem aromatycznych bulionów czy rosołów. Warzywo to jest jednak równie smaczne na surowo. W towarzystwie odpowiednich dodatków zachwyci każdego.
Przepis na pyszną i szybką surówkę z selera
Składniki:
1 duża marchewka
1 spore jabłko, najlepiej słodko-kwaśne
100 g selera korzeniowego
1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 22%
1 łyżka majonezu
odrobina ulubionej musztardy
1-2 łyżeczki cukru
szczypta soli
sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Warzywa myjemy i obieramy, a obierki zachowujemy. Przydadzą się do przyrządzenia warzywnego bulionu. Korzenie ścieramy na tarce. Jabłko również obieramy i ścieramy wprost do miski z warzywami.
Wyciskamy sok z cytryny i skrapiamy nim składniki surówki. Dzięki temu zabiegowi jabłko nie ściemnieje. Następnie dodajemy majonez, śmietanę oraz musztardę i dokładnie wszystko łączymy.
Surówkę doprawiamy solą i cukrem do smaku. Serwujemy z kotletem schabowym i ziemniaczkami pieczonymi. Doskonale sprawdzi się też jako dodatek do kotletów mielonych.
Wskazówki:
Śmietanę zawsze możemy zastąpić gęstym jogurtem. Wtedy surówka stanie się bardziej dietetyczna.
Nasza surówka będzie wegańska, jeśli wybierzemy roślinne zamienniki śmietany i majonezu. Możemy sami przyrządzić bezjajeczny majonez, korzystając z aquafaby.
Źródło zdjęcia: canva/MarianVejcik Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: mojegotowanie