Smakosze.pl Porady Jaką wodą zalać ogórki do kiszenia? Odpowiedź może zaskoczyć
fot.canva

Jaką wodą zalać ogórki do kiszenia? Odpowiedź może zaskoczyć

24 czerwca 2024

Ogórki kiszone uwielbia wielu z nas. Jednak, jaką wodą je zalewać, żeby wyszły smaczne i twarde? Ta odpowiedź może być nie lada zaskoczeniem.

Ogórki kiszone, czyli pyszności na talerzu

Ogórki kiszone kupimy w sklepach spożywczych, w warzywniakach, bo rynek oferuje szeroki wybór tych smakołyków. Jednak najlepsze ogórki kiszone są przyrządzone samodzielnie . Wie o tym każdy, kto zajmuje się kuchnią. Receptury na te pyszne i zdrowe rarytasy przekazywane są czasem z pokolenia na pokolenie.

Każdy ma swój sprawdzony sposób na ogórki kiszone . Te są potem znakomitym dodatkiem do obiadu, kanapek i surówek . Lubimy je chrupać również ze względu na ich właściwości zdrowotne. Te pełne witamin kiszonki nie mają sobie równych. Są cennym probiotykiem, który wzmacnia nasz układ odpornościowy.

ogórki kiszone
Fot. Canva/Roman Budnyi
Polacy wciąż je piją, a to najgorszy rodzaj herbaty. Inne kraje już zakazały

Jaką wodą zalać ogórki do kiszenia?

Istnieje wiele przepisów na ogórki kiszone . Te skupiają się przede wszystkim na proporcjach i dodatkach. Jednak jaką wodą zalać ogórki do kiszenia? To bardzo istotne kwestia, bo odpowiednia temperatura wody i jej jakość ma znaczący wpływ na to, jak wyjdą ogórki kiszone . Woda bezpośrednio wpływa na wartość zalewy do ogórków.

Jeśli ogórki kiszone wychodzą miękkie i niezbyt dobre, to winą jest właśnie woda. Ta powinna być letnia lub zimna. Najlepszy efekt da woda w temperaturze nieco wyższej od pokojowej. W ciepłej wodzie sól się szybko rozpuści i proces fermentacji zacznie się trochę wcześniej . Warto pamiętać, że cenne mikroskładniki i bakterie mlekowe nie ulegną zniszczeniu.

Czy ogórki zalewać wrzątkiem?

Nie zalewajcie ogórków wrzątkiem. To zły nawyk, który niszczy cenną mikroflorę bakteryjną . Niektórzy używają wrzątku, bo chcą wydobyć najlepszy aromat. Jednak jest to błędem. Wrzątek zabija też witaminy i minerały, które są obecne w warzywach .

Tak przyrządzone ogórki będą mało wartościowe. Stosuj wodę o temperaturze troszkę wyższej od temperatury pokojowej . Zalewę należy zagotować z przyprawami, wówczas będzie najlepsza. Należy pamiętać, by zalać nią ogórki, gdy będzie już chłodniejsza. Pisaliśmy o tym, jak przygotować sałatkę z bobem i botwiną. Podawaliśmy przepis na truskawkową roladę z zaledwie 5 składników.

ogórki kiszone
Fot. Canva/FactoryTh

Źródło: mojegotowanie.pl

Książulo skosztował najostrzejszej pizzy w Polsce. Konsekwencje były nie do opisania
Wydrąż papryki i wypchaj po brzegi farszem. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy