Jaką wodą zalać ogórki do kiszenia? Odpowiedź może zaskoczyć
Ogórki kiszone uwielbia wielu z nas. Jednak, jaką wodą je zalewać, żeby wyszły smaczne i twarde? Ta odpowiedź może być nie lada zaskoczeniem.
Ogórki kiszone, czyli pyszności na talerzu
Ogórki kiszone kupimy w sklepach spożywczych, w warzywniakach, bo rynek oferuje szeroki wybór tych smakołyków. Jednak najlepsze ogórki kiszone są przyrządzone samodzielnie . Wie o tym każdy, kto zajmuje się kuchnią. Receptury na te pyszne i zdrowe rarytasy przekazywane są czasem z pokolenia na pokolenie.
Każdy ma swój sprawdzony sposób na ogórki kiszone . Te są potem znakomitym dodatkiem do obiadu, kanapek i surówek . Lubimy je chrupać również ze względu na ich właściwości zdrowotne. Te pełne witamin kiszonki nie mają sobie równych. Są cennym probiotykiem, który wzmacnia nasz układ odpornościowy.
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_af22f3d674.jpg)
Jaką wodą zalać ogórki do kiszenia?
Istnieje wiele przepisów na ogórki kiszone . Te skupiają się przede wszystkim na proporcjach i dodatkach. Jednak jaką wodą zalać ogórki do kiszenia? To bardzo istotne kwestia, bo odpowiednia temperatura wody i jej jakość ma znaczący wpływ na to, jak wyjdą ogórki kiszone . Woda bezpośrednio wpływa na wartość zalewy do ogórków.
Jeśli ogórki kiszone wychodzą miękkie i niezbyt dobre, to winą jest właśnie woda. Ta powinna być letnia lub zimna. Najlepszy efekt da woda w temperaturze nieco wyższej od pokojowej. W ciepłej wodzie sól się szybko rozpuści i proces fermentacji zacznie się trochę wcześniej . Warto pamiętać, że cenne mikroskładniki i bakterie mlekowe nie ulegną zniszczeniu.
Czy ogórki zalewać wrzątkiem?
Nie zalewajcie ogórków wrzątkiem. To zły nawyk, który niszczy cenną mikroflorę bakteryjną . Niektórzy używają wrzątku, bo chcą wydobyć najlepszy aromat. Jednak jest to błędem. Wrzątek zabija też witaminy i minerały, które są obecne w warzywach .
Tak przyrządzone ogórki będą mało wartościowe. Stosuj wodę o temperaturze troszkę wyższej od temperatury pokojowej . Zalewę należy zagotować z przyprawami, wówczas będzie najlepsza. Należy pamiętać, by zalać nią ogórki, gdy będzie już chłodniejsza. Pisaliśmy o tym, jak przygotować sałatkę z bobem i botwiną. Podawaliśmy przepis na truskawkową roladę z zaledwie 5 składników.
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_68e4262cb5.jpg)
Źródło: mojegotowanie.pl