Smakosze.pl Porady Jaki jest najgorszy błąd podczas rozmrażania mięsa?
canva

Jaki jest najgorszy błąd podczas rozmrażania mięsa?

21 kwietnia 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Eksperci nie mają wątpliwości, rozmrażanie mięsa to proces, do którego musimy podejść przede wszystkim z głową. Błąd może mieć bowiem dosyć poważne zdrowotne konsekwencje, dlatego powinniśmy robić wszystko, aby go uniknąć!

Błąd podczas rozmrażania mięsa

Przede wszystkim nigdy nie należy rozmrażać mięsa w gorącej wodzie lub na kuchennych blacie . Konsekwencją takiego działania może być namnożenie się bakterii na rozmrożonej części produktu. Aby uniknąć nieprzyjemnych sytuacji, należy przeprowadzić ten proces w bezpieczny sposób.

Bezpieczne sposoby na rozmrażanie mięsa

Zdaniem ekspertów najlepiej włożyć zamrożony kawałek mięsa na noc do lodówki. Po prostu im wolniej przebiega ten proces, tym lepiej dla nas i dla naszego organizmu. Warto również zwrócić uwagę na poradę Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych.

Zdaniem wspomnianej instytucji, mięso w trakcie rozmrażania powinno znajdować się w bezpiecznej temperaturze. Przyjmuje się, że jest to ok. 4 stopnie Celsjusza. Pamiętaj, że im wyższa temperatura, tym wyższa szansa na rozwój szkodliwych bakterii . O czym powinnaś pamiętać mrożąc mięso? Zdradzamy w dalszej części tekstu.

Zasady poprawnego mrożenia mięsa

Mrożąc mięso musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach. W przeciwnym razie spotka nas spore rozczarowanie. Po pierwsze powinniśmy mrozić jedynie świeże mięso . W przeciwnym razie będzie mieć ono niezbyt przyjemny zapach. Mrożenie mięsa jest po prostu metodą na przedłużenie jego świeżości, an nie jej zwrócenie.

Gdy kawałki mięsa mrozić w woreczkach, koniecznie usuń z nich nadmiar powietrza. Każdy z nich powinien być także podpisany - najlepiej, żeby znalazła się na nim data zamrożenia oraz rodzaj mięsa. W ten sposób będziesz dokładnie wiedzieć, kiedy produkt był mrożony.

undefined

Jak długo powinno się przechowywać mrożone mięso?

Czas przechowywania mięsa w zamrażalniku zależy w dużej mierze od jego rodzaju. Zarówno mielona wieprzowina, jak i wołowina mogą przeleżeć w jednym kawałku d o 6 miesięcy, a w po porcjowane nawet przez rok .

Nieco inaczej wygląda sytuacja z drobieniem. Filet z indyka lub kurczaka w całości można przechowywać w zamrażalniku jedynie 3 miesiące . Natomiast pokrojony na kawałki może przeleżeć od 6 do 12 miesięcy.

Temat mrożenia produktów spożywczych budzi ogrom emocji. Często pojawia się on również na naszych łamach. Niedawno podawaliśmy listę produktów, których nie należy mrozić oraz zdradzaliśmy, sposób mrożenia zup .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotowanie onet/ dobrowolscy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy