Jaki jest najgorszy błąd podczas rozmrażania mięsa?
Eksperci nie mają wątpliwości, rozmrażanie mięsa to proces, do którego musimy podejść przede wszystkim z głową. Błąd może mieć bowiem dosyć poważne zdrowotne konsekwencje, dlatego powinniśmy robić wszystko, aby go uniknąć!
Błąd podczas rozmrażania mięsa
Przede wszystkim nigdy nie należy rozmrażać mięsa w gorącej wodzie lub na kuchennych blacie . Konsekwencją takiego działania może być namnożenie się bakterii na rozmrożonej części produktu. Aby uniknąć nieprzyjemnych sytuacji, należy przeprowadzić ten proces w bezpieczny sposób.
Bezpieczne sposoby na rozmrażanie mięsa
Zdaniem ekspertów najlepiej włożyć zamrożony kawałek mięsa na noc do lodówki. Po prostu im wolniej przebiega ten proces, tym lepiej dla nas i dla naszego organizmu. Warto również zwrócić uwagę na poradę Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych.
Zdaniem wspomnianej instytucji, mięso w trakcie rozmrażania powinno znajdować się w bezpiecznej temperaturze. Przyjmuje się, że jest to ok. 4 stopnie Celsjusza. Pamiętaj, że im wyższa temperatura, tym wyższa szansa na rozwój szkodliwych bakterii . O czym powinnaś pamiętać mrożąc mięso? Zdradzamy w dalszej części tekstu.
Zasady poprawnego mrożenia mięsa
Mrożąc mięso musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach. W przeciwnym razie spotka nas spore rozczarowanie. Po pierwsze powinniśmy mrozić jedynie świeże mięso . W przeciwnym razie będzie mieć ono niezbyt przyjemny zapach. Mrożenie mięsa jest po prostu metodą na przedłużenie jego świeżości, an nie jej zwrócenie.
Gdy kawałki mięsa mrozić w woreczkach, koniecznie usuń z nich nadmiar powietrza. Każdy z nich powinien być także podpisany - najlepiej, żeby znalazła się na nim data zamrożenia oraz rodzaj mięsa. W ten sposób będziesz dokładnie wiedzieć, kiedy produkt był mrożony.
undefined
Jak długo powinno się przechowywać mrożone mięso?
Czas przechowywania mięsa w zamrażalniku zależy w dużej mierze od jego rodzaju. Zarówno mielona wieprzowina, jak i wołowina mogą przeleżeć w jednym kawałku d o 6 miesięcy, a w po porcjowane nawet przez rok .
Nieco inaczej wygląda sytuacja z drobieniem. Filet z indyka lub kurczaka w całości można przechowywać w zamrażalniku jedynie 3 miesiące . Natomiast pokrojony na kawałki może przeleżeć od 6 do 12 miesięcy.
Temat mrożenia produktów spożywczych budzi ogrom emocji. Często pojawia się on również na naszych łamach. Niedawno podawaliśmy listę produktów, których nie należy mrozić oraz zdradzaliśmy, sposób mrożenia zup .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: gotowanie onet/ dobrowolscy.pl