Przepis na napar z liści laurowych i jabłek
Liście laurowe nazywane są "darem od Boga". Przyprawa nie tylko znalazła wszechstronne zastosowanie w kuchni, ale również ma szereg wyjątkowych właściwości. Liście wawrzynu nie bez przyczyny są składnikiem prozdrowotnych naparów, syropów i wywarów.
Zalety liści laurowych
Liście laurowe mają szereg cennych dla zdrowia właściwości. Przyprawa ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Dlatego, napary z rośliny polecane były na pierwsze symptomy przeziębienia.
Roślina pomaga również oczyścić nasz organizm ze szkodliwych toksyn, poprawić trawienie oraz pozbyć się wszelkich niestrawności. Wstępne badania nad zaletami przyprawy wykazały również, że obniża ona poziom cukru we krwi u osób chorujących na cukrzycę.
Liść laurowy stosowany jest także w leczeniu bezsenności. Roślina posiada charakterystyczny zapach, który koi nerwy i pozwala szybciej zasnąć. Jakie zalety ma mikstura na bazie liści laurowych, cynamonu oraz jabłek?
Napar z liści laurowych i jabłek - przepis
Lista składników:
3 liście laurowe
1 jabłko
litr wody
laska cynamonu
opcjonalnie łyżeczka miodu
Sposób wykonania:
Umyj, a następnie pokrój jabłko i wyjmij z niego gniazda nasienne. Zagotuj w garnku wodę, a następnie dodaj do niej 3 listki laurowe oraz laskę cynamonu. Gotuj je przez 5 minut, a następnie wrzuć do rondla pokrojone wcześniej jabłka. Całość gotuj jeszcze 10 minut.
Przecedź gotowy napój, możesz doprawić go do smaku łyżeczką miodu. Miksturę należy wypić przed snem. Kuracji nie powinno stosować się jednak dłużej niż przez 2 tygodnie. Jakie są jej zalety?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: wylecz.to / poradnik zdrowie/ smak dnia
undefined