Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Przepis na napar z liści laurowych i jabłek
Monika Dec
Monika Dec 21.04.2021 02:00

Przepis na napar z liści laurowych i jabłek

Napar z liści laurowych i jabłek
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Alexis Tejada

Liście laurowe nazywane są "darem od Boga". Przyprawa nie tylko znalazła wszechstronne zastosowanie w kuchni, ale również ma szereg wyjątkowych właściwości. Liście wawrzynu nie bez przyczyny są składnikiem prozdrowotnych naparów, syropów i wywarów.

Zalety liści laurowych

Liście laurowe mają szereg cennych dla zdrowia właściwości. Przyprawa ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Dlatego, napary z rośliny polecane były na pierwsze symptomy przeziębienia.

Roślina pomaga również oczyścić nasz organizm ze szkodliwych toksyn, poprawić trawienie oraz pozbyć się wszelkich niestrawności. Wstępne badania nad zaletami przyprawy wykazały również, że obniża ona poziom cukru we krwi u osób chorujących na cukrzycę.

Liść laurowy stosowany jest także w leczeniu bezsenności. Roślina posiada charakterystyczny zapach, który koi nerwy i pozwala szybciej zasnąć. Jakie zalety ma mikstura na bazie liści laurowych, cynamonu oraz jabłek?

Napar z liści laurowych i jabłek - przepis

Lista składników:

  • 3 liście laurowe

  • 1 jabłko

  • litr wody

  • laska cynamonu

  • opcjonalnie łyżeczka miodu

Sposób wykonania:

Umyj, a następnie pokrój jabłko i wyjmij z niego gniazda nasienne. Zagotuj w garnku wodę, a następnie dodaj do niej 3 listki laurowe oraz laskę cynamonu. Gotuj je przez 5 minut, a następnie wrzuć do rondla pokrojone wcześniej jabłka. Całość gotuj jeszcze 10 minut.

Przecedź gotowy napój, możesz doprawić go do smaku łyżeczką miodu. Miksturę należy wypić przed snem. Kuracji nie powinno stosować się jednak dłużej niż przez 2 tygodnie. Jakie są jej zalety?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wylecz.to / poradnik zdrowie/ smak dnia

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Tagi: Przyprawy