Jaki majonez wybiera Robert Makłowicz?
Wielkanoc jest okresem, podczas którego Polacy kupują ogromne ilości majonezu. Do samej sałatki warzywnej nierzadko trzeba użyć całego słoika, w końcu mnóstwo warzyw i inne składniki muszą być równomiernie i dokładnie pokryte majonezowym sosem.
W naszym kraju od wielu lat można zauważyć pewien ciekawy konflikt, pomiędzy fanami majonezu Kieleckiego, a Winiary. Jedni preferują delikatniejszy smak majonezu Dekoracyjnego, z kolei drudzy wskazują, że octowy, kwaśny posmak Kieleckiego jest wspaniały. Robert Makłowicz zapytany został przez Onet, który wariant najbardziej lubi, a jego odpowiedź jest zaskakująca.
Robert Makłowicz przygotowuje majonez samodzielnie
Makłowicz jest uwielbianym krytykiem kulinarnym, podróżnikiem, prowadzącym oraz dziennikarzem - jego umiejętności gotowania, a także opowiadania ciekawych historii sprawiają, że widzowie z całej Polski kochają oglądać jego programy. Z powodu sympatii, jaką czują do niego fani, Onet zadał mu pytanie o ulubiony majonez.
Choć jego odpowiedź jest zaskakująca, można się było jej spodziewać, w końcu Makłowicz znany jest ze swojej pasji do gotowania. Na święta przygotowuje on majonez własnoręcznie. Zrobienie majonezu to tylko 10 min. roboty! - tłumaczy. A co wybiera reszta Polaków?
W Polsce króluje Winiary
Przeprowadzone przez UCE Research i Grupy Blix badania rynku jasno pokazały, że Majonez Dekoracyjny Winiary zdecydowanie wygrywa wśród badanych. Aż 58% respondentów wybrało majonez Winiary. Na drugim miejscu uplasował się Majonez Kielecki, który wskazało 27,2% ankietowanych.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy rady Roberta Makłowicza, które pozwolą ugotować najlepsze parówki. W tym tekście z kolei prezentujemy sposoby pozwalające na wyeliminowanie problemu pękających skorupek jaj podczas gotowania.
Choć lider należy do międzynarodowego koncernu Nestle, tak jego korzenie są polskie. Majonez Kielecki jest z kolei całkowicie narodowy - produkowany jest przez Spółdzielnię Społem od 1959 roku i może się pochwalić mianem pierwszego majonezu w naszym kraju, który zaczął być produkowany na skalę przemysłową.
Źródło: wikimedia.org/ Lukasz2 CC 3.0
Nie przesadzaj z ilością zjedzonego majonezu
Jak wiadomo, sos ten jest wyjątkowo smaczny i wiele osób nie potrafi oprzeć się jego smaku. Niestety, niezwykle wysoka kaloryczność ( na 100 gram sosu może być nawet 700 kcal ) oraz duża zawartość cholesterolu powodują, że każdy powinien spożywać go z umiarem.
Idąc do sklepu, warto wybierać produkt o jak najkrótszym składzie, dzięki temu ograniczymy przyjmowanie niezdrowej chemii . Dużą zaletą tego sosu jest wspomaganie przyswajalności witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D, E oraz K.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: money.pl; onet.pl