Smakosze.pl Porady Jakich naczyń nie powinno się wkładać do zmywarki?
ronstik, Getty Images

Jakich naczyń nie powinno się wkładać do zmywarki?

24 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Zmywarka to nieocenione dobro, które dla wielu ludzi jest prawdziwym wybawieniem. Ilość zużytej wody podczas konwencjonalnego zmywania jest znacznie większa, niż przy użyciu zmywarki - dlatego jej zakup jest zdecydowanie opłacalny i zwraca się względnie szybko.

Nie jest ona jednak całkowicie uniwersalna i istnieją pewne naczynia, których nie wolno w niej myć. Niektóre z nich są pokryte specjalnymi powłokami, które nie wytrzymują silnego detergentu, a jeszcze inne należy zmywać w niskiej temperaturze.

Czego nie należy myć w zmywarce?

Noże kuchenne to bodaj najbardziej istotny element wyposażenia każdej kuchni - bez nich pokrojenie produktów mogłoby być wyzwaniem. Jeśli są dobrze naostrzone i odpowiednio skonstruowane, żadna żywność nie stanowi dla nich wyzwania. Niestety, zmywarka jest dla nich sporym wrogiem.

W wysokiej temperaturze i dzięki silnym środkom czyszczącym ich krawędź tnąca może się łatwo stępić. Rączka, jeśli jest drewniana, napęcznieje od wody i nie będzie nadawała się do użycia. Z kolei noże nitowane mogą puścić na złączeniach - dlatego trzeba je myć gąbką i mydłem, a po czyszczeniu natychmiast wysuszyć.

Patelnie i garnki

Żeliwne patelnie i garnki po wyjęciu ze zmywarki szybko pokryją się rdzą i będzie trzeba je gruntownie odnawiać. Mycie takich naczyń należy dokonać przy użyciu wody z bardzo delikatnym płynem do naczyń, a po każdym czyszczeniu warto natrzeć je olejem.

Na naszym portalu znajduje się wiele innych wiadomości, które mogą zaspokoić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjawiamy powody tak wysokich cen warzyw w sklepach spożywczych. W tym tekście pokazujemy bardzo ciekawe odkrycie - w amerykańskim miodzie wykryto straszliwą substancję.

Podobnie jest w przypadku patelni z powłoką nieprzywierającą. Wysoka temperatura i detergent używany w zmywarkach mogą doprowadzić do całkowitego zniszczenia powłoki, która zaczyna się łuszczyć i odpadać. Je także należy myć zwykłą gąbką i płynem do naczyń.

Źródło: scyther5, Getty Images Pro

Srebrne sztućce i drewniane przybory

Srebro jest bardzo delikatnym metalem i należy otaczać je szczególną troską. Wysoka temperatura zmienia ich barwę, przez co po umyciu w zmywarce koniecznością jest długie polerowanie. Zwykłe umycie w zlewie musi niestety wystarczyć.

Drewno, z którego wytwarza się najróżniejsze deski, łyżki i szufelki, łatwo pęcznieje pod wpływem wody. Gdy zbyt mocno napuchną, wypaczają się i odkształcają. W najgorszych przypadkach mogą nawet pękać. Zaleca się, aby myć je zaraz po użyciu w kuchennym zlewie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy