Jakich produktów nie należy jeść na czczo?
Nie da się ukryć, że śniadanie powinno być sycące i dawać nam energię na początku dnia. Rozwaga w doborze smakołyków jest kluczowa. Właśnie od niej w znacznej mierze zależy nasze zdrowie. Jakich specjałów należy unikać w trakcie pierwszego posiłku?
Czego nie jadać na czczo?
Nie od dziś wiadomo, że dbałość o to, co jemy, odbija się na funkcjonowaniu naszego organizmu. Niektóre produkty uchodzą za zdrowe, jednak lepiej nie sięgać po nie, kiedy w naszym żołądku świeci pustką .
Cytrusy powszechnie uważane są za owoce, które dostarczają nam wielu cennych witamin. Najwięcej znajdziemy w nich witaminy C, która wpływa na naszą odporność . Jednak jedzenie cytrusów na czczo ma swoje ciemne strony. Przede wszystkim przyczynia się do podrażniania żołądka, co może zaowocować zgagą.
Banany również zaliczają się do cytrusów. W ich przypadku należy uważać na zawartość magnezu, który w przypadku spożywania na pusty żołądek może zbyt szybko dotrzeć do krwiobiegu . Taki stan rzeczy negatywnie odbija się na sercu. Dlatego banany lepiej jadać dopiero po śniadaniu. Warto wiedzieć, jakie sekrety skrywają te owoce .
Złe śniadanie negatywnie wpływa na trzustkę i żołądek
Jednym z najgorszych produktów, które jada się na śniadanie, są słodycze. Zalicza się do nich także popularne płatki śniadaniowe. Taki posiłek może zaburzyć funkcjonowanie trzustki, która o poranku nie jest w stanie wytworzyć odpowiedniej ilości insuliny .
Surowe warzywa uznawane są za istotną składową zbilansowanej diety. Należy jednak pamiętać, by nie jadać ich na czczo. W przeciwnym wypadku będą one obciążały żołądek. W rezultacie łatwo o zgagę i wzdęcia. Niewykluczone są także nudności oraz wymioty.
(Canva.com / Yana Gayvoronskaya)
Co warto jeść na śniadanie?
Na szczęście istnieją produkty spożywcze, które dobrze sprawdzają się w roli pierwszego posiłku. Przykładem jest, chociażby arbuz, który w znacznej mierze składa się z wody. Znajdziemy w nim także likopen, który wspiera pracę serca i oczu .
Jednym z najlepszych wyborów, jeśli chodzi o śniadanie, są jajka. Dostarczają wielu cennych minerałów i witamin. Oprócz tego są sycące i nie zawierają wielu kalorii. Jakiś czas temu przedstawialiśmy najzdrowsze sposoby na przyrządzania jajek .
Jeśli chcesz wesprzeć swój układ trawienny, koniecznie dodaj do śniadania kiełki zbożowe. Dostarczają one sporo kwasu foliowego i witaminy E. Dobrym wyborem są również produkty pełnoziarniste, które są bogate w błonnik .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ABC Zdrowie; Krok do zdrowia; Parenting