O czym należy pamiętać przed zjedzeniem banana?
Smakowite banany uchodzą za zdrowy produkt spożywczy. W istocie można je zaliczyć do tego grona. Jednak nie oznacza to, że każdy może po nie sięgać bez obaw. Istotne jest również unikanie często popełnianego błędu.
Jakie sekrety skrywają banany?
Banany często goszczą w naszej kuchni. Jakiś czas temu przedstawialiśmy sposób, który przedłuża ich świeżość. Tym razem w znacznej mierze skupimy się na ich minusach. Jeden z nich wynika z nieodpowiedniego postępowania z bananami.
Zanim banany wylądują na półkach sklepowych, muszą przebyć długą drogę. Czasem do ich zabezpieczenia wykorzystuje się substancje zabezpieczające. Tego typu środki ochronne mogą negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie.
Substancje chroniące banany są przez niektórych uznawane za potencjalnie rakotwórcze. W związku z tym przed przystąpieniem do konsumpcji należy dokładnie umyć skórkę owoców. Wówczas zniwelujemy ryzyko ewentualnych problemów zdrowotnych.
Kto powinien unikać bananów?
Same w sobie banany nie stanowią dla nikogo większego zagrożenia. Problem pojawia się wówczas, gdy staną się bardzo dojrzałe, a ich skórka ściemnieje. W takiej sytuacji są one niewskazane dla osób, którym doskwiera cukrzyca.
Dojrzałe banany mają wysoki indeks glikemiczny. Jednak jeśli na ich powierzchni nie widnieją ciemniejsze przebarwienia, można po nie sięgać bez większych obaw. Osoby z cukrzycą nie powinny jadać ich więcej niż jednego dziennie.
(Canva.com / combomambo)
Banany są bogactwem składników odżywczych
Powszechnie wiadomo, że banany dostarczają dużo potasu. Obok niego możemy natknąć się na błonnik, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego. Uwielbiane owoce mają znacznie więcej do zaoferowania. Co w nich znajdziemy?
wapń
potas
magnez
fosfor
witaminę A
witaminę C
witaminy z grupy B
witaminę E
witaminę K
Banany zmniejszają apetyt i mogą nam pomóc w utracie zbędnych kilogramów. Wpływają one również pozytywnie na samopoczucie. Banany w codziennej diecie mogą także zapobiegać chorobom serca. Warto wiedzieć, czy skórka tych owoców też jest jadalna.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Medonet; WP Wideo; Poczta Zdrowia