Smakosze.pl
Karpatka wyjdzie niesamowicie

Canva.com / czarny_bez

Sposób na idealną karpatkę

30 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Karpatka niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Wyjątkowa propozycja deserowa charakteryzuje się niecodziennym smakiem i wyglądem. Przepis na uwielbiane ciasto jest bardzo prosty. Karpatka w tej odsłonie zachwyci domowników.

Nie da się ukryć, że idealny deser musi prezentować się w odpowiedni sposób. Karpatka przypomina z wyglądu góry i doliny. Im bardziej są one wyraziste, tym lepiej. Pożądany efekt osiągniemy dzięki zastosowaniu właściwej receptury.

Kultowa karpatka, której ciężko się oprzeć

Na naszym portalu przedstawialiśmy przepisy na rozmaite ciasta. Niedawno przedstawialiśmy przepis, na jogurtowy specjał z dodatkiem owoców. Dziś sięgniemy po uwielbianą karpatkę, która na długo pozostaje w pamięci.

Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby takie ciasto. Karpatka jest deserem podobnym do napoleonki. Jego nazwa wynika z wyglądu, który przypomina góry oraz doliny. Nierówności smakołyku są bez wątpienia jego atutem.

Niektórzy myślą, że karpatka jest trudna w przygotowaniu. Jednak przepis jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Wystarczy podążać za poniższą recepturą, która krok po kroku pozwoli przejść przez cały proces.

Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Żaden z nich nie powinien wzbudzić większego zaskoczenia, a znaczną część produktów można znaleźć we własnej kuchni. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

Ciasto:

  • 250 ml wody

  • 170 g mąki pszennej

  • 125 g masła

  • 5 jajek

  • 5 g proszku do pieczenia

Masa kremowa:

  • 750 ml mleka

  • 165 g cukru

  • 125 g masła

  • 80 g mąki ziemniaczanej

  • 65 g mąki pszennej

  • 4 jajka

  • opakowanie cukru waniliowego

(Canva.com / czarny_bez)

Niezawodny przepis na karpatkę

Najpierw przygotujemy ciasto. W niewielkim garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego wodę. Całość podgrzewamy tak, aby zawrzała. Mieszankę wzbogacamy o mąkę i dokładnie mieszamy. Konsystencja ciasta powinna przypominać ubite ziemniaki. Zdejmujemy je z ognia.

Kiedy ciasto ostygnie, dodajemy do niego proszek do pieczenia. Wszystko ponownie mieszamy. Masę wzbogacamy jeszcze o jajka. Po urobieniu ciasto powinno mieć dosyć kleistą konsystencję. Dzielimy je na dwie części. Pierwszą z nich umieszczamy cienką warstwą na blasze wysmarowanej masłem i wyścielonej papierem do pieczenia

Pierwszą warstwę ciasta pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach Celsjusza. Gdy już będzie gotowa, odstawiamy ją do wystygnięcia i do samo robimy z drugą połową ciasta. W tym czasie przygotujemy nadzienie.

500 ml mleka przelewamy do garnka. Wzbogacamy je o masło i oba rodzaje cukru. Wszystko podgrzewamy. W reszcie mleka mieszamy jajka oraz mąkę ziemniaczaną i pszenną. Całość starannie mieszamy, a następnie dodajemy do rondelka z resztą składników.

Po starannym zamieszaniu, powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Nie powinno w niej być grudek. Wykładamy ją na jedną połowę ciasta i przykrywamy drugą. Nasza karpatka jest już gotowa. Najlepiej serwować ją po schłodzeniu. Warto również sięgnąć po przepis na wielkanocny mazurek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Wikipedia; Jak u Ma-gdy

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Gołąbki bez ryżu i sosu pomidorowego — tradycyjny przepis

Przepisy

Przepis z 1917 roku na gołąbki bez ryżu

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa indyjska z soczewicą

Czytaj więcej >

Przepisy

Surówka z pora z majonezem

Czytaj więcej >

Przepisy

Ciasteczka świąteczne siostry Anastazji

Czytaj więcej >

Przepisy

Co zrobić, żeby galareta do karpia była klarowna?

Czytaj więcej >

Przepisy

Prawdziwe spaghetti bolognese

Czytaj więcej >