Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sposób na idealną karpatkę
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 30.03.2021 02:00

Sposób na idealną karpatkę

Karpatka wyjdzie niesamowicie
Canva.com / czarny_bez

Nie da się ukryć, że idealny deser musi prezentować się w odpowiedni sposób. Karpatka przypomina z wyglądu góry i doliny. Im bardziej są one wyraziste, tym lepiej. Pożądany efekt osiągniemy dzięki zastosowaniu właściwej receptury.

Kultowa karpatka, której ciężko się oprzeć

Na naszym portalu przedstawialiśmy przepisy na rozmaite ciasta. Niedawno przedstawialiśmy przepis, na jogurtowy specjał z dodatkiem owoców. Dziś sięgniemy po uwielbianą karpatkę, która na długo pozostaje w pamięci.

Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby takie ciasto. Karpatka jest deserem podobnym do napoleonki. Jego nazwa wynika z wyglądu, który przypomina góry oraz doliny. Nierówności smakołyku są bez wątpienia jego atutem.

Niektórzy myślą, że karpatka jest trudna w przygotowaniu. Jednak przepis jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Wystarczy podążać za poniższą recepturą, która krok po kroku pozwoli przejść przez cały proces.

Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Żaden z nich nie powinien wzbudzić większego zaskoczenia, a znaczną część produktów można znaleźć we własnej kuchni. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

Ciasto:

  • 250 ml wody

  • 170 g mąki pszennej

  • 125 g masła

  • 5 jajek

  • 5 g proszku do pieczenia

Masa kremowa:

  • 750 ml mleka

  • 165 g cukru

  • 125 g masła

  • 80 g mąki ziemniaczanej

  • 65 g mąki pszennej

  • 4 jajka

  • opakowanie cukru waniliowego

(Canva.com / czarny_bez)

Niezawodny przepis na karpatkę

Najpierw przygotujemy ciasto. W niewielkim garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego wodę. Całość podgrzewamy tak, aby zawrzała. Mieszankę wzbogacamy o mąkę i dokładnie mieszamy. Konsystencja ciasta powinna przypominać ubite ziemniaki. Zdejmujemy je z ognia.

Kiedy ciasto ostygnie, dodajemy do niego proszek do pieczenia. Wszystko ponownie mieszamy. Masę wzbogacamy jeszcze o jajka. Po urobieniu ciasto powinno mieć dosyć kleistą konsystencję. Dzielimy je na dwie części. Pierwszą z nich umieszczamy cienką warstwą na blasze wysmarowanej masłem i wyścielonej papierem do pieczenia

Pierwszą warstwę ciasta pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach Celsjusza. Gdy już będzie gotowa, odstawiamy ją do wystygnięcia i do samo robimy z drugą połową ciasta. W tym czasie przygotujemy nadzienie.

500 ml mleka przelewamy do garnka. Wzbogacamy je o masło i oba rodzaje cukru. Wszystko podgrzewamy. W reszcie mleka mieszamy jajka oraz mąkę ziemniaczaną i pszenną. Całość starannie mieszamy, a następnie dodajemy do rondelka z resztą składników.

Po starannym zamieszaniu, powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Nie powinno w niej być grudek. Wykładamy ją na jedną połowę ciasta i przykrywamy drugą. Nasza karpatka jest już gotowa. Najlepiej serwować ją po schłodzeniu. Warto również sięgnąć po przepis na wielkanocny mazurek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Wikipedia; Jak u Ma-gdy

Zapraszamy na nasz Instagram