Prosty przepis na pyszny sos tatarski
Smakowity sos tatarski jest jednym z tych dodatków do dań, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Okazuje się, że z łatwością można przygotować go w domowym zaciszu. Każdy poradzi sobie z tą recepturą.
Sos tatarski w przepysznej odsłonie
Nie da się ukryć, że sos tatarski charakteryzuje się wyjątkowym smakiem. Jego walory są doceniane przez wielbicieli kulinariów od wielu lat. Znaczna część smakoszy kupuje gotowy produkt w sklepach, jednak najlepiej smakuje sos przyrządzony samodzielnie.
Sos tatarski składa się w znacznej mierze z majonezu, ziół oraz warzyw w occie. Takie połączenie jest nie lada pokusą, obok której ciężko przejść obojętnie. Istnieje wiele wersji tego sosu. Dziś skupimy się na najbardziej klasycznej.
Niedawno przedstawialiśmy przepis na babciny pieczony schab. Właśnie do takich frykasów dobrze nada się sos tatarski. Dodatek idealnie sprawdza się także jako urozmaicenie dla dań rybnych. Oczywiście warzywne specjały, również wiele zyskają.
Uwielbiany dodatek początkowo nie zawierał majonezu. Zmieniło się to dopiero w XX wieku. Przepis na sos tatarski nie powinien nikomu sprawić większych problemów. Część składników odnajdziemy we własnej kuchni. Co nam będzie potrzebne?
250 ml majonezu
150 ml śmietany 18%
2 ogórki kiszone
20 g marynowanych pieczarek
10 g kaparów
sól
pieprz ziołowy
(Canva.com / oleksandranaumenko)
Prosty przepis na kultowy sos
Na początku ogórki, pieczarki i kapary bardzo drobno siekamy. Dodajemy je do majonezu i śmietany. Wszystko starannie mieszamy z przyprawami. Sos umieszczamy w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie smaki się przegryzą. Nasz sos tatarski jest już gotowy.
Oczywiście sos tatarski można przygotować także w wersji wegańskiej. Wówczas wystarczy skorzystać z majonezu, w którym nie ma produktów odzwierzęcych. Smakołyk warto wzbogacić również o marynowaną cebulkę lub ogórki konserwowe.
Sos tatarski dobrze będzie smakował także z dodatkiem papryki wędzonej w proszku oraz mieszanką ziół prowansalskich. Nie zaszkodzi urozmaicenie go odrobiną musztardy. Wszystko zależy od naszych preferencji. Warto również sięgnąć po przepis na sos holenderski.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Haps; Wikipedia; Jadłonomia