Smakosze.pl Porady Jakie jabłka wybrać do szarlotki?
canva/chas53

Jakie jabłka wybrać do szarlotki?

22 września 2021

Z lodami, z bezą, na kruchym spodzie — wariantów szalotki jest wiele. Żadna jednak nie jest smaczna, jeśli ciasto nasiąknie wodą z owoców. Dowiedz się co zrobić, by tego uniknąć.

Kluczem w przygotowaniu idealnej szarlotki jest odpowiedni dobór jabłek. Najważniejsze, czym powinniśmy się kierować, to nie tyle smak danej odmiany, ile zachowanie przy obróbce. Do szarlotki możemy bowiem dodać zarówno jabłka kwaśne, jak i słodkie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jakie są najlepsze jabłka do przygotowania szarlotki?

Jeśli chcemy przygotować ciasto z kwaskowymi owocami, powinniśmy sięgnąć po jabłka często wybierane przez nasze babcie, czyli antonówkę, szarą renetę lub papierówkę. Charakteryzuje je nie tylko znany nam cierpki smak, ale też kruchość. Sprawdzą się więc do ciast przygotowywanych z owoców surowych.

Inną odmianą, która sprawdzi się w wypiekach będzie ligol. Niestety jego lekko korzennym, smakiem możemy się cieszyć stosunkowo krótko, bo jedynie we wrześniu i w październiku. Jabłka te możemy jednak uprażyć z cynamonem i zamknąć w słoikach.

Obróbka cieplna jabłek ma ogromną zaletę — pomaga usunąć nadmiar wody z owoców. Jeżeli więc lubimy szarlotki z musami czy tartymi owocami to rozwiązanie będzie dla nas idealne. W tym artykule zdradzamy jak dobrze przygotować taki mus.

Kolejnym sposobem na zabezpieczenie ciasta przed nasiąkaniem jest dodawanie do owoców niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej albo ryżowej . Mąka ziemniaczane jest powszechnie dostępna, podczas gdy ryżowa ma tę zaletę, że jest bezsmakowa. Obie dobrze pochłaniają płyny, a jednocześnie nadają jedwabistą konsystencję masom, do których są dodawane .

Jabłka do ciasta możemy też lekko poddusić , a następnie dodać do nich galaretki. Tak jak w przepisie na jabłecznik bez pieczenia . Niezależnie od tego, na jaki wariant deseru z jabłkiem się zdecydujemy, pamiętajmy, żeby wybierać owoce świeże — jędrne i bez śladów obicia czy pleśni . To na pewno pomoże w uzyskaniu zadowalających efektów.

antonówki
antonówki

Źródło zdjęcia: canva/barol16 Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: domowe-wypieki, polki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy