Smakosze.pl
Jabłecznik w przepysznej odsłonie

Canva / stockphotostudio

Puszysty niczym chmurka i banalnie prosty jabłecznik bez pieczenia

1 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Jabłecznik bez pieczenia jest świetną propozycją deserową, obok której nie sposób przejść obojętnie. Smakołyk zaskakuje swoją puszystością, a jego przygotowanie jest bardzo proste. Jabłecznik w tym wydaniu podbije serca najbliższych.

Smakowity jabłecznik uchodzi za jeden z kulinarnych szlagierów. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby kultowe ciasto. Tym razem postawimy na przepis, w którym pieczenie będzie zbędne.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Uwielbiany jabłecznik bez użycia piekarnika

Istnieją różne przepisy na jabłecznik. Jakiś czas temu prezentowaliśmy recepturę na klasyczną wersję popularnego ciasta. Dziś wypróbujemy przepis na puszysty jabłecznik bez pieczenia. Efekt na długo pozostaje w pamięci.

Bez wątpienia jabłecznik w tym wydaniu sprosta wymaganiom nawet najbardziej wymagających spośród smakoszy. Przepis nie powinien nikomu sprawić większych problemów. Jakie produkty będą nam potrzebne?

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek

  • 2 opakowania galaretek cytrynowych

  • 30 ml soku z cytryny

  • cukier

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietanki 30%

  • opakowanie galaretki

  • 200 ml wrzącej wody

Dodatkowo:

  • 250 g herbatników

  • 50 g startej czekolady

Knedle ze śliwkami

Przepis Ani Starmach na knedle ze śliwkami

CZYTAJ DALEJ

Przepis na puszysty jabłecznik bez pieczenia

Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Tak przygotowane owoce kroimy na mniejsze kawałki i wstawiamy do garnka. Dodajemy do nich trochę cukru oraz sok z cytryny. Jabłka dusimy na niewielkim ogniu. Kiedy już się rozpadną, wzbogacamy je o galaretki. Całość starannie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Foremkę wyścielamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników. Wykładamy na nią masę jabłkową. Przykrywamy ją kolejną warstwą herbatników. Teraz przyszła pora na przygotowanie puszystej masy śmietanowej.

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Pozwalamy jej wystygnąć. W tym czasie ubijamy śmietanę. Powinna być sztywna. Kiedy galaretka przestygnie, wlewamy ją powoli do śmietany. Mieszankę umieszczamy na warstwie herbatników.

Ciasto wstawiamy do lodówki. Kiedy jabłecznik będzie miał już odpowiednią konsystencję, wówczas oprószamy go czekoladą. Deser z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom łakoci. Warto również wypróbować przepis na wyśmienity Śnieżny Puch.

Jabłecznik bez pieczenia

Jabłecznik bez pieczenia

Canva / stockphotostudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Obżarciuch

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >