Puszysty niczym chmurka i banalnie prosty jabłecznik bez pieczenia
Jabłecznik bez pieczenia jest świetną propozycją deserową, obok której nie sposób przejść obojętnie. Smakołyk zaskakuje swoją puszystością, a jego przygotowanie jest bardzo proste. Jabłecznik w tym wydaniu podbije serca najbliższych.
Smakowity jabłecznik uchodzi za jeden z kulinarnych szlagierów. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby kultowe ciasto. Tym razem postawimy na przepis, w którym pieczenie będzie zbędne.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Uwielbiany jabłecznik bez użycia piekarnika
Istnieją różne przepisy na jabłecznik. Jakiś czas temu prezentowaliśmy recepturę na klasyczną wersję popularnego ciasta. Dziś wypróbujemy przepis na puszysty jabłecznik bez pieczenia. Efekt na długo pozostaje w pamięci.
Bez wątpienia jabłecznik w tym wydaniu sprosta wymaganiom nawet najbardziej wymagających spośród smakoszy. Przepis nie powinien nikomu sprawić większych problemów. Jakie produkty będą nam potrzebne?
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
2 opakowania galaretek cytrynowych
30 ml soku z cytryny
cukier
Masa śmietanowa:
500 ml śmietanki 30%
opakowanie galaretki
200 ml wrzącej wody
Dodatkowo:
250 g herbatników
50 g startej czekolady
Przepis na puszysty jabłecznik bez pieczenia
Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Tak przygotowane owoce kroimy na mniejsze kawałki i wstawiamy do garnka. Dodajemy do nich trochę cukru oraz sok z cytryny. Jabłka dusimy na niewielkim ogniu. Kiedy już się rozpadną, wzbogacamy je o galaretki. Całość starannie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Foremkę wyścielamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników. Wykładamy na nią masę jabłkową. Przykrywamy ją kolejną warstwą herbatników. Teraz przyszła pora na przygotowanie puszystej masy śmietanowej.
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Pozwalamy jej wystygnąć. W tym czasie ubijamy śmietanę. Powinna być sztywna. Kiedy galaretka przestygnie, wlewamy ją powoli do śmietany. Mieszankę umieszczamy na warstwie herbatników.
Ciasto wstawiamy do lodówki. Kiedy jabłecznik będzie miał już odpowiednią konsystencję, wówczas oprószamy go czekoladą. Deser z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom łakoci. Warto również wypróbować przepis na wyśmienity Śnieżny Puch.
Canva / stockphotostudio
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Obżarciuch