Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puszysty niczym chmurka i banalnie prosty jabłecznik bez pieczenia
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 01.08.2021 02:00

Puszysty niczym chmurka i banalnie prosty jabłecznik bez pieczenia

Jabłecznik w przepysznej odsłonie
Canva / stockphotostudio

Jabłecznik bez pieczenia jest świetną propozycją deserową, obok której nie sposób przejść obojętnie. Smakołyk zaskakuje swoją puszystością, a jego przygotowanie jest bardzo proste. Jabłecznik w tym wydaniu podbije serca najbliższych.

Smakowity jabłecznik uchodzi za jeden z kulinarnych szlagierów. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby kultowe ciasto. Tym razem postawimy na przepis, w którym pieczenie będzie zbędne.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Uwielbiany jabłecznik bez użycia piekarnika

Istnieją różne przepisy na jabłecznik. Jakiś czas temu prezentowaliśmy recepturę na klasyczną wersję popularnego ciasta. Dziś wypróbujemy przepis na puszysty jabłecznik bez pieczenia. Efekt na długo pozostaje w pamięci.

Bez wątpienia jabłecznik w tym wydaniu sprosta wymaganiom nawet najbardziej wymagających spośród smakoszy. Przepis nie powinien nikomu sprawić większych problemów. Jakie produkty będą nam potrzebne?

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek

  • 2 opakowania galaretek cytrynowych

  • 30 ml soku z cytryny

  • cukier

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietanki 30%

  • opakowanie galaretki

  • 200 ml wrzącej wody

Dodatkowo:

  • 250 g herbatników

  • 50 g startej czekolady

Przepis na puszysty jabłecznik bez pieczenia

Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Tak przygotowane owoce kroimy na mniejsze kawałki i wstawiamy do garnka. Dodajemy do nich trochę cukru oraz sok z cytryny. Jabłka dusimy na niewielkim ogniu. Kiedy już się rozpadną, wzbogacamy je o galaretki. Całość starannie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Foremkę wyścielamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników. Wykładamy na nią masę jabłkową. Przykrywamy ją kolejną warstwą herbatników. Teraz przyszła pora na przygotowanie puszystej masy śmietanowej.

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Pozwalamy jej wystygnąć. W tym czasie ubijamy śmietanę. Powinna być sztywna. Kiedy galaretka przestygnie, wlewamy ją powoli do śmietany. Mieszankę umieszczamy na warstwie herbatników.

Ciasto wstawiamy do lodówki. Kiedy jabłecznik będzie miał już odpowiednią konsystencję, wówczas oprószamy go czekoladą. Deser z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom łakoci. Warto również wypróbować przepis na wyśmienity Śnieżny Puch.

Jabłecznik bez pieczenia
Jabłecznik bez pieczenia

Canva / stockphotostudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Obżarciuch

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ciasto