Prażone jabłka w słoikach na całą zimę - idealne na szarlotkę
Prażone jabłka są świetnym rozwiązaniem dla ludzi, którzy mają zbyt duży zapas świeżych jabłek w domu. Aby wykorzystać ich potencjał, warto przygotować nadzienie do szarlotki. Takie słoiki wytrzymują całą zimę i są wyjątkowo łatwe w przygotowaniu.
Prażone jabłka można sporządzić na wiele sposobów, jednak najczęściej klasyfikuje się je na podstawie wielkości kawałków owoców. Niektórzy preferują duże kawałki, a inni wolą konsystencję musu.
Przepis jest uniwersalny i wielkość jabłek można dostosować pod swoje upodobania. Warto pamiętać o soku z cytryny, który pogłębi słodycz prażonych jabłek, a także pomoże w zachowaniu ich świeżości.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na prażone jabłka
Chcesz poznać więcej pysznych słodkości? Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć jak wykonać pyszny i zdrowy pieczony kalafior. W tym tekście z kolei zdradzamy wykonanie pysznej surówki z ogórka kiszonego.
Składniki:
1,5 kg jabłek
sok z 1 cytryny
1/3 szklanki wody
1/3 szklanki cukru
1 łyżka pasty z wanilii
3 łyżki cynamonu mielonego
1 łyżka masła
Zacznij od obrania i umycia jabłek. Przetnij je na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki. Do garnka wlej sok z cytryny, wodę, wsypać cukier, wanilię, cynamon i wrzuć jabłka wraz z masłem.
Zamieszaj zawartość garnka i postaw na gazie o małej mocy. Gotuj owoce przez 30 minut, aż częściowo się rozpadną - lub krócej, jeśli wolisz wyrazistszą fakturę. Przełóż je do czystych i wyparzonych słoików.
Słoiki wstaw do piekarnika i pasteryzuj je przez kilka minut w 140 stopniach Celsjusza. Przełóż je dnem do góry na blat, żeby wystygły. Przechowuj je w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.
Źródło: canva/GarysFRP, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mojewypieki