Smakosze.pl
Prażone jabłka w słoiku

canva/jurden, Getty Images Signature

Prażone jabłka w słoikach na całą zimę - idealne na szarlotkę

2 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Prażone jabłka są świetnym rozwiązaniem dla ludzi, którzy mają zbyt duży zapas świeżych jabłek w domu. Aby wykorzystać ich potencjał, warto przygotować nadzienie do szarlotki. Takie słoiki wytrzymują całą zimę i są wyjątkowo łatwe w przygotowaniu.

Prażone jabłka można sporządzić na wiele sposobów, jednak najczęściej klasyfikuje się je na podstawie wielkości kawałków owoców. Niektórzy preferują duże kawałki, a inni wolą konsystencję musu.

Przepis jest uniwersalny i wielkość jabłek można dostosować pod swoje upodobania. Warto pamiętać o soku z cytryny, który pogłębi słodycz prażonych jabłek, a także pomoże w zachowaniu ich świeżości.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na prażone jabłka

Chcesz poznać więcej pysznych słodkości? Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć jak wykonać pyszny i zdrowy pieczony kalafior. W tym tekście z kolei zdradzamy wykonanie pysznej surówki z ogórka kiszonego.

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek

  • sok z 1 cytryny

  • 1/3 szklanki wody

  • 1/3 szklanki cukru

  • 1 łyżka pasty z wanilii

  • 3 łyżki cynamonu mielonego

  • 1 łyżka masła

Zacznij od obrania i umycia jabłek. Przetnij je na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki. Do garnka wlej sok z cytryny, wodę, wsypać cukier, wanilię, cynamon i wrzuć jabłka wraz z masłem.

kopytka

Nietypowe zielone kopytka ze szpinakiem

CZYTAJ DALEJ

Zamieszaj zawartość garnka i postaw na gazie o małej mocy. Gotuj owoce przez 30 minut, aż częściowo się rozpadną - lub krócej, jeśli wolisz wyrazistszą fakturę. Przełóż je do czystych i wyparzonych słoików.

Słoiki wstaw do piekarnika i pasteryzuj je przez kilka minut w 140 stopniach Celsjusza. Przełóż je dnem do góry na blat, żeby wystygły. Przechowuj je w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.

Prażone jabłka

Źródło: canva/GarysFRP, Getty Images Signature

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojewypieki

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >