Prażone jabłka w słoikach na całą zimę - idealne na szarlotkę
![Prażone jabłka w słoiku](https://images.iberion.media/images/1920/4_H1_D2_B1vt_IC_Js_M_Xqj_W0_PKT_Projekt_bez_tytulu_6_8960060fac.jpg)
Prażone jabłka są świetnym rozwiązaniem dla ludzi, którzy mają zbyt duży zapas świeżych jabłek w domu. Aby wykorzystać ich potencjał, warto przygotować nadzienie do szarlotki. Takie słoiki wytrzymują całą zimę i są wyjątkowo łatwe w przygotowaniu.
Prażone jabłka można sporządzić na wiele sposobów, jednak najczęściej klasyfikuje się je na podstawie wielkości kawałków owoców. Niektórzy preferują duże kawałki, a inni wolą konsystencję musu.
Przepis jest uniwersalny i wielkość jabłek można dostosować pod swoje upodobania. Warto pamiętać o soku z cytryny, który pogłębi słodycz prażonych jabłek, a także pomoże w zachowaniu ich świeżości.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na prażone jabłka
Chcesz poznać więcej pysznych słodkości? Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć jak wykonać pyszny i zdrowy pieczony kalafior. W tym tekście z kolei zdradzamy wykonanie pysznej surówki z ogórka kiszonego.
Składniki:
1,5 kg jabłek
sok z 1 cytryny
1/3 szklanki wody
1/3 szklanki cukru
1 łyżka pasty z wanilii
3 łyżki cynamonu mielonego
1 łyżka masła
Zacznij od obrania i umycia jabłek. Przetnij je na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki. Do garnka wlej sok z cytryny, wodę, wsypać cukier, wanilię, cynamon i wrzuć jabłka wraz z masłem.
Zamieszaj zawartość garnka i postaw na gazie o małej mocy. Gotuj owoce przez 30 minut, aż częściowo się rozpadną - lub krócej, jeśli wolisz wyrazistszą fakturę. Przełóż je do czystych i wyparzonych słoików.
Słoiki wstaw do piekarnika i pasteryzuj je przez kilka minut w 140 stopniach Celsjusza. Przełóż je dnem do góry na blat, żeby wystygły. Przechowuj je w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.
![Prażone jabłka](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/4VdMpUgG1XuE2nfz7uTqqd/d5fdc84188dd1f06e4aa6c700af8ff7d/Projekt_bez_tytu_u__15_.png)
Źródło: canva/GarysFRP, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mojewypieki
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![bułeczki jagodowe](https://images.iberion.media/images/origin/buleczki1_c6ec92428f.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_e5ed093334.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Wypadek w Ogorzelcu](https://images.iberion.media/images/origin/Wypadek_w_Ogorzelcu_7a8331eeb3.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Zico](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T222551_469_a5fc86429a.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Celine_Dion_b39959a153.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)