Jakie są zalety brukselki?
Brukselka jest zimową odmianą kapusty. Właśnie teraz zaczyna się na nią sezon i jest najwartościowsza. Niestety wciąż należy do mało popularnych warzyw. Mamy nadzieję, że gdy poznasz, jakie są zalety brukselki, zaczniesz po nią sięgać regularnie.
Brukselka to inaczej kapusta brukselska. Powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Dojrzała roślina wygląda, jakby małe główki kapusty poprzyczepiano do wysokiej łodygi. Jeśli chodzi o wartości odżywcze, ma ich całe mnóstwo. Łączy bowiem w sobie dobrodziejstwa jarmużu i białej kapusty.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jakie sekrety skrywa brukselka?
Brukselka, choć taka mała zawiera dużo cennych składników. Jest bogata w witaminę C, E, K, z grupy B oraz beta-karoten. Nie brakuje też w niej soli mineralnych. Znajdziecie w niej m.in.: potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo i cynk. Składniki te korzystnie wpływają przede wszystkim na układ krążenia, bo chronią przed miażdżycą, nadciśnieniem i zawałem. Witamina K poprawia także krzepliwość krwi.
Zawarty w brukselce błonnik korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Stymuluje bowiem przemianę materii. Brukselka stabilizuje poziom cukru we krwi, dlatego jest wskazana dla osób z cukrzycą. Poza tym przyspiesza oczyszczanie organizmu z toksyn, a także odchudzanie.
Do niezwykle cennych jej składników należy kwas foliowy. Występuje on przede wszystkim w zielonych liściach warzyw. A jest niezbędny szczególnie w okresie ciąży, bo chroni przed wystąpieniem u płodu wad rozwojowych.
Kolejny, niezmiernie zdrowy składnik brukselki to sulforafan. Jest to silny przeciwutleniacz, który zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Przy okazji opóźnia też procesy starzenia się organizmu.
Jak podać brukselkę?
Choć brukselkę można jeść surową, to jednak o wiele smaczniejsza będzie po krótkiej obróbce. Można ją obgotować i podać polaną tartą bułką zrumienioną na maśle. Doskonale nadaje się też do zapiekania , np. w sosie beszamelowym albo z wędzonym boczkiem. Warto dodać ją też do zupy .
Brukselkę najlepiej jest gotować na parze, bo wtedy nie traci cennych składników. Jeśli zaś gotujesz ją tradycyjnie, w wodzie gotuj ją nie dłużej niż 5 minut. Zbyt długo gotowana staje się zbyt miękka, mniej smaczna i powoduje wzdęcia. Uchyl też pokrywkę, by mogły wyparować związki siarki, które powodują nieprzyjemny zapach potrawy.
Źródło zdjęcia: canva/robynmac
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: akademiasmaku