Zupa brukselkowa może być smakowitym kremem
https://pixabay.com/

Zupa brukselkowa

Brukselki to małe kapustki, ale mają wielką moc. Dobrze przyrządzone będą smaczne i pomogą zachować zdrowie. Brukselka to skrzyżowanie jarmużu i kapusty. Łączy w sobie zalety obu warzyw. Warto ją jeść, jeśli chcemy zadbać o kości, oczyścić organizm i wzmocnić serce. Zupa brukselkowa świetnie się do tego nadaje.

- Chyba jedno z najbardziej znienawidzonych warzyw - mówi Karol Okrasa. - Jedna rzecz, którą koniecznie trzeba zrobić. Po umyciu, po oczyszczeniu, obieramy ją z zewnętrznych liści. Natomiast, żeby brukselka się dobrze gotowała, warto jest ją naciąć - wyjaśniał mistrz kulinarny podczas przyrządzania brukselek kandyzowanych miodem.

- Jak zrobić, żeby nie była gorzka? Moim zdaniem nie ma to sensu, trzeba tylko umieć wykorzystać tę subtelną goryczkę i tak ją przerobić na własną modłę, żeby ona raczej pomagała, a nie nas drażniła. Ta goryczka uwidacznia się wtedy, kiedy warzywo jest mocno rozgotowane - podpowiada Karol Okrasa. Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić.

Wielu właśnie zraża do brukselki jej specyficzny zapach. Na szczęście można się go pozbyć lub zredukować, przy okazji skracając czas gotowania, dzięki czemu kapustka zachowa więcej zdrowych składników.

Myjemy brukselkę i pozostawiamy na ok. 45 minut w zimnej wodzie. Dzięki temu zachowa jędrność. Usuwamy zewnętrzne liście. Odcinamy zewnętrzną kocówkę głąba. Nacinamy trzony kapustek na krzyż. Brukselki ugotują się szybciej i równomiernie. Wrzucamy brukselkę do osolonego wrzątku z odrobiną cukru. Może być też skórka chleba lub szczypta cynamonu. Można też gotować brukselkę w mleku zmieszanym z wodą w proporcjach 1:1. Dodatki pozbawią brukselkę goryczki i zmniejszą zapach. Pomoże też gotowanie brukselki w garnku bez przykrywki. Zapach będzie się rozchodził po kuchni, ale gromadzące się w garnku gazy siarkowe nie przenikną do wnętrza warzywa.

Zupa brukselkowa to smaczne danie. Jest łatwa do wykonania i smakuje wyśmienicie. Może być podawana w zależności od upodobań jako zupa lub krem z kawałkiem chrupiącego pieczywa lub z boczkiem.

Zupa brukselkowa

Składniki: 30 dag brukselki, garść pora, 2 łodygi selera, 3 marchewki, 4 średnie ziemniaki, pasternak, po 2 łyżki oliwy i masła, 4 szklanki bulionu drobiowego, 1/2 szklanki śmietany (co najmniej 30 %), sok z cytryny, sól i pieprz.

Wykonanie

Przygotowujemy warzywa. Obieramy i kroimy marchewkę w plasterki. Czyścimy i siekamy pora. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Czyścimy i siekamy łodygi selera. Pasternak obieramy. Można go wrzucić w całości i wyjąć pod koniec gotowania lub pokroić jak marchewkę i zostawić w zupie. Myjemy brukselkę, usuwamy zewnętrzne liście, przycinamy końce.

Zabieramy się za gotowanie zupy. W garnku podgrzewamy oliwę i dodajemy masło. Wrzucamy pokrojonego pora i gotujemy 2-3 minuty aż zmięknie. Dodajemy marchewkę i selera. Podgrzewamy przez kolejne 3-4 minuty. Wlewamy bulion, a następnie dodajemy brukselkę, ziemniaki i pasternak. Gotujemy ok. 20 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Wlewamy śmietanę do filiżanki i powoli dodajemy trochę bulionu, aby zmieszać śmietanę (jest tłusta, więc nie powinna się zwarzyć). Wlewamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dolewamy kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z chrupiącym pieczywem i bekonem.

Zupa brukselkowa z grzankami i boczkiem

Składniki: 50 dag brukselki, 2 ziemniaki, 10 dag korzenia selera, szalotka, czosnek, 1 litr bulionu wołowego, 100 ml śmietany (minimum 30% zawartości tłuszczu), sól, mielona papryka, mielona gałka muszkatołowa, łyżka masła, 10 dag chrupiącego boczku, jabłko, łyżka zmielonych orzechów.

Wykonanie

Brukselkę płuczemy, obieramy w z wierzchnich liści i kroimy na pół. Ziemniaki płuczemy, obieramy i kroimy w kostkę. Selera płuczemy i również kroimy w kostkę. Obieramy i siekamy szalotkę oraz czosnek.

W garnku szklimy szalotkę i czosnek na 2 łyżkach roztopionego masła. Dodajemy brukselkę i selera, a następnie zalewamy bulionem. Dodajemy ziemniaki i śmietanę. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 25-30 minut. Wyjmujemy kilka brukselek i odstawiamy na bok. Pozostałą zupę miksujemy na gładką masę. Dodać 2-3 łyżki gęstej śmietany (lub creme fraiche), doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Przygotowujemy grzanki. Boczek i chleb kroimy w kostki. Jabłko płuczemy, kroimy na pół, obieramy i drobno siekamy. Grubo siekamy orzechy włoskie. Smażymy boczek na pozostałym maśle. Dodajemy kostki chleba i smażymy na złoty kolor. Zdejmujemy patelnię z ognia i mieszamy chleb z orzechami włoskimi oraz pokrojonym jabłkiem.

Brukselki rozdzielamy i wkładamy po 1-2 do miseczek. Dolewamy zupę i podajemy z boczkiem, jabłkiem oraz orzechowymi grzankami. Voilà - zupa brukselkowa gotowa do podania. Bon appétit.

Następny artykuł