Smakosze.pl Przepisy Jakie zrobić róże karnawałowe?
canva/vmgrav

Jakie zrobić róże karnawałowe?

31 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Sylwestrem zaczyna się okres karnawałowy. Będzie więc sporo okazji do towarzyskich spotkań i zabawy. Imprezy z rodziną czy znajomymi z pewnością umili smaczne jedzenie i słodkości. Prawdziwym klasykiem tego okresu są róże karnawałowe. Wiesz jak je zrobić? Podajemy przepis.

Róże karnawałowe w smaku przypominają faworki, bo robi się je z tego samego ciasta zbijanego. Różnią się jednak zdecydowanie kształtem. Róże wyglądają jak kwiaty, są bardzo okazałe, a w ich środku spoczywa konfitura lub wiśnia z syropu.

Zbijanie ciasta polega na uderzaniu go wałkiem, dzięki czemu robi się bardziej elastyczne, a w jego masę wtłaczane jest dużo powietrza. Po usmażeniu takie ciasto jest wyjątkowo delikatne i kruche.

Jak zrobić róże karnawałowe?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

  • szczypta soli

  • duża szczypta cukru

  • 4 żółtka

  • 4-5 łyżek gęstej śmietany

  • 4 żółtka

  • smalec lub olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

  • wiśnie z konfitury lub dżem

Przygotowanie róż karnawałowych

Mąkę przesiej na stolnicę. Wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj śmietanę, spirytus i żółtka. Składniki przemieszaj nożem, a potem zagnieć z nich gładkie ciasto.

Potem przy pomocy drewnianego wałka zbijaj ciasto przez 10-15 minut. Należy w nie tak uderzać wałkiem, by rozpłaszczyło się, potem znów je zwinąć i znów zbijać wałkiem.

Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą cienko rozwałkuj, podsypując lekko mąką. Wykrawaj z niego krążki 3-4 wielkości — krążków każdej wielkości powinno być po tyle samo.

Każdy krążek ponacinaj w kilku miejscach na brzegu. Układaj na sobie po 3-4 krążki zaczynając od największego, a najmniejszym kończąc. Dociśnij środek ciasta, by połączyć wszystkie krążki.

W dużym rondlu rozgrzej smalec lub olej. Kładź do niego róże najmniejszym krążkiem do dołu i smaż je, aż będą złociste.

Usmażone róże wyjmij łyżką cedzakową, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Każdą oprósz cukrem pudrem, w środek włóż wiśnię z konfitury lub trochę dżemu.

Na naszej stronie znajdziecie też przepisy na inne słodkości. Sprawdź, jak przygotować ciasto bez pieczenia Leniwiec , a także jak zrobić ciasto Śnieżny Puch .

konfitura
konfitura

Źródło zdjęcia: canva/CGissemann

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: domowe-wypieki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy