Ciasto bez pieczenia - Śnieżny Puch. Pyszny i delikatny deser na krakersach
Ciasto bez pieczenia Śnieżny Puch jest idealnym pomysłem na deser, do którego wykonania nie potrzeba zbyt dużo pracy. Brak konieczności pieczenia znacznie ułatwia całą recepturę, a efekt końcowy zachwyca praktycznie każdego. Niżej pokazujemy krok po kroku, jak zabrać się za jego przygotowanie.
Ciasto bez pieczenia Śnieżny Puch opiera się na połączeniu dwóch smaków - kokosowego oraz cytrynowego. Swojego rodzaju rusztowaniem dla ciasta są herbatniki, które ułożone na samym dnie tworzą bazę na bogaty i gęsty krem.
Śnieżny Puch jest niczym innym, jak rodzajem sernika na zimno, który idealnie sprawdzi się jako uzupełnienie klasycznych wigilijnych ciast. Jego dużą zaletą jest łatwość przygotowania, dzięki czemu można bez wysiłku zaskoczyć biesiadników niecodziennym łakociem.
Przepis na ciasto Śnieżny Puch
Składniki:
500 ml wody
100 g herbatników
250 ml śmietany 30%
125 g cukru pudru
100 g wiórków kokosowych
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
1 kg sera twarogowego
2 galaretki cytrynowe
Zagotuj wodę, zdejmij ją z ognia, wsyp do niej galaretki i dokładnie wymieszaj. Odstaw je do ostudzenia na bok. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na dnie warstwę herbatników.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno mikserem, a pod koniec wsyp do niej cukier puder. Następnie dodawaj do niej porcje sera, cały czas mieszając, aż całkowicie je połączysz. Wlej do masy ostudzone galaretki i wymieszaj wszystko mikserem na najmniejszych obrotach.
Serową masę wylej na herbatniki i odstaw ją do całkowitego stężenia. Pod koniec na patelni roztop masło, wsyp 3 łyżki cukru oraz wiórki kokosowe. Podsmażaj je, aż staną się lekko złociste i nałóż je na ciasto. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się czym zastąpić zwykły proszek do pieczenia. Ten tekst wyjawia przepis na pyszne kremówki.
Źródło zdjęcia: canva/KirstenFowle, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kwestiasmaku