Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędnie pyszne ciasto bez pieczenia Leniwiec na bazie biszkoptów
Adam Moskal
Adam Moskal 29.12.2021 01:00

Obłędnie pyszne ciasto bez pieczenia Leniwiec na bazie biszkoptów

Biszkopty
canva/Fascinadora, Getty Images

Ciasto bez pieczenia jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie chcą spędzić w kuchni zbyt wielu godzin - jednym z najlepszych takich deserów jest ciasto Leniwiec. Dwie warstwy podłużnych biszkoptów przełożonych dwoma rodzajami kremu są zbyt smaczne, aby przejść obok nich obojętnie. Poniżej pokazujemy, jak wykonać je krok po krok.

Ciasto Leniwiec bez pieczenia zachwyci nie tylko fanów pięknie prezentujących się deserów, lecz również prawdziwych smakoszy i łakomczuchów. Wyjątkowo słodka i rozpływająca się w ustach konsystencja Leniwca sprawia ogromną przyjemność podczas jedzenia.

Sekretem receptury jest użycie najlepszych biszkoptów, jakie można dostać w sklepie. Oczywiście istnieje możliwość upieczenia ich samodzielnie, jednak wtedy zwiększa się ilość potrzebnej pracy. Polecamy włoskie biszkopty savoiardi, które są bardzo puszyste i miękkie.

Przepis na ciasto bez pieczenia Leniwiec

Składniki:

  • 500 g biszkoptów

  • 1 puszka kajmaku

  • 1 l śmietany 30%

  • 1/2 szklanki gorącej wody

  • 5 łyżeczek żelatyny

  • 2 czubate łyżki cukru pudru

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Zacznij od wyłożenia formy papierem do pieczenia i rozłożenia na nim jednej warstwy biszkoptów. W połowie gorącej wody rozpuść 2 łyżeczki żelatyny i ubij 400 ml śmietany na gęstą pianę. Wlej do niej cienkim strumieniem kajmak, cały czas mieszając.

Zmiksuj śmietanę z kajmakiem na gładki krem, a na koniec wlej ostudzoną żelatynę. Odstaw krem na bok. W osobnej misce ubij resztę śmietany na sztywną pianę z cukrem pudrem. Pod koniec dodaj resztę żelatyny z wodą oraz ekstrakt waniliowy.

Na pierwszej warstwie ciastek rozsmaruj masę kajmakową i równomiernie ją wygładź. Połóż na nim kolejną warstwę biszkoptów i polej je bitą śmietaną. Na niej umieść ostatnią warstwę biszkoptów. Ciasto owij folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić szybkie i puszyste placuszki na kefirze. Ten tekst wyjawia prosty przepis na rogaliki drożdżowe dla spóźnionych gości.

Układanie ostatniej warstwy biszkoptów

Źródło zdjęcia: canva/Gianluca Fabrizio, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram