Smakosze.pl Przepisy Jesienne racuchy ze śliwkami
canva/Dar1930

Jesienne racuchy ze śliwkami

29 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Widząc rumiane, puszyste racuchy każdy ma ochotę po nie sięgnąć. Nawet jeśli nie jest wielbicielem wszelkiego rodzaju placków. Gwarantujemy, że jeszcze mocniejsze przyciąganie będą miały jesienne racuchy ze śliwkami. Są soczyste, słodko-kwaśne i po prostu pyszne.

Racuchy przyrządzamy zwykle na podwieczorek czy kolację. Jednak niektórzy często chętnie zjedliby je na śniadanie. Nic nie stoi na przeszkodzie, by rozpocząć nimi dzień. Wszak racuchy smakują również na zimno, nawet następnego dnia. Przygotuj je wtedy z większej proporcji składników.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na jesienne racuchy ze śliwkami

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki

  • 2 dag świeżych drożdży lub łyżeczka suszonych

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

  • szczypta soli

  • łyżeczka cukru

  • ok. 2 szklanki letniego mleka

  • 40 dag mięsistych śliwek, np. węgierek

  • olej do smażenia

  • cukier puder i łyżeczka cukru wanilinowego do posypania

Przygotowanie racuchów ze śliwkami

Mąkę wsyp do miski. Wkrusz drożdże, dodaj jajka, cynamon, sól i cukier oraz tyle mleka by otrzymać dość gęste ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Śliwki umyj, osusz. Każdą przekrój na pół, pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do wyrośniętego ciasta, delikatnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź porcje ciasta ze śliwkami, smaż z obu stron na rumiano.

Racuchy zdejmij z patelni, ułóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Cukier puder wymieszaj na sitku z cukrem wanilinowym, oprósz nim obficie jeszcze ciepłe racuchy.

Zapraszamy do skorzystania też z innych, naszych przepisów na racuchy. Wśród nich znajdziecie recepturę na oryginalne racuchy z jabłkiem i dynią oraz szybkie placki z bananów .

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

śliwki
śliwki

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy