Smakosze.pl Porady Już nie wyrzucam do kosza zwiędłych warzyw. W 2 prostych krokach przywracam ich chrupkość oraz świeżość
Canva / riderfoot

Już nie wyrzucam do kosza zwiędłych warzyw. W 2 prostych krokach przywracam ich chrupkość oraz świeżość

21 lipca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Zwiędłe i zleżałe warzywa wyrzucasz do kosza na śmieci? To poważny błąd. Przy odrobinie chęci i czasu z łatwością przywrócisz im drugą świeżość. Wszystko, czego potrzebujesz, to odrobina wody oraz lodówka.

Przywrócenie warzywom świeżości jest banalnie proste

Każdemu choć raz zdarzyło się zbyt długo zwlekać ze zjedzeniem warzyw. W efekcie tego zwiędły i zrobiły się mało apetyczne. Większość osób w takiej sytuacji bez zastanowienia pozbywa się produktu. Jest jednak pewien prosty sposób, aby tego uniknąć.

Warzywa w codziennej diecie są bardzo ważnym elementem. Dostarczają nam wielu witamin oraz cennych składników odżywczych. Tym bardziej ważne jest, aby lądowały w naszych brzuchach, a nie koszach na śmieci. Przywrócenie im chrupkości jest łatwiejsze, niż można by przypuszczać.

Sklepy wprowadzają opłaty za popularne „zrywki". Zapomnijcie o darmowych torebkach foliowych

Nie spisuj na straty zwiędłych warzyw

Marnowanie żywności staje się coraz większym problemem . W Polsce wyrzuca się kilka milionów ton rocznie . Duży odsetek z tej ilości stanowi jedzenie, które nadal było zdatne do spożycia . Część tego to także warzywa .

Wyrzucanie warzyw to nie tylko marnowanie żywności . W śmietniku pośrednio lądują także pieniądze , które na nie wydaliśmy. Zaoszczędź jedno i drugie , stosując tę prostą metodę.

Trik pozwala przywrócić świeżość wielu rodzajom warzyw . Za pomocą wody i lodówki uratujesz selera naciowego, paprykę, ogórki i warzywa korzeniowe . Tę sztuczkę może zastosować absolutnie każdy. Przekonajcie się sami o jej skuteczności .

Jak szybko i skutecznie odświeżyć warzywa?

Nie zniechęcaj się, jeśli warzywa w Twojej lodówce utraciły swoją świeżość . W dalszym ciągu możesz zjeść je ze smakiem . Wystarczy, że przywrócisz im chrupkość oraz apetyczny wygląd. Przekonaj się, jak niewiele do tego potrzeba .

Zamiast spisywać warzywa na straty, przełóż je do szklanki . Jeśli masz ich większą ilość, nada się także miska. Zawartość naczynia zalej następnie zimną wodą z kranu . Całość wstaw na noc do lodówki.

W kilka godzin takiego leżakowania warzywa odzyskają swoją jędrność. Stanie się tak, gdyż na powrót wchłoną wodę, którą wcześniej utraciły . Dzięki temu znowu można będzie je zajadać ze smakiem. Koniecznie sprawdź ten sposób w swojej kuchni . Producenci żywności nie bez powodu owijają warzywa w folię . Ta niezwykła ciekawostka podbiła cały internet .

Źródło: TikTok @soorajslonce

Nie ziemniaczane, nie z cukinii. Placki z tego warzywa smakują o niebo lepiej
Mój dziadek nie zbierał grzybów w lesie. Rosły u niego na działce, wystarczyła 1 sztuczka
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy