Dlaczego ogórki są pakowane w folię? Ludzie na ten widok pukają się w głowę, a powód jest bardzo ważny
Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego ogórki są pakowane w folię? Przecież inne warzywa nie są tak pakowane. Pakowanie ogórków w folię ma swoje ważne uzasadnienie. Wyjaśniamy, o co w tym wszystkim chodzi.
Ogórek- po co mu folia?
Ogórek często gości na polskich stołach. Dodajemy go do kanapek, sałatek, marynujemy i kisimy. To lubiane warzywo dostarcza nam wielu cennych witamin i minerałów. Pełne jest błonnika pokarmowego, wspiera układ trawienny oraz redukuje zły cholesterol.
Jedzenie ogórków sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu i działa moczopędnie. Ogórki mają właściwości antynowotworowe, a ich spożywanie dobroczynnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Jednak dlaczego ogórki pakowane są w folię? Przecież to generowanie dodatkowych odpadów- tak pomyśli wiele osób.
Koleżanka pokazała mi jak gotuje młode ziemniaki. 1 sztuczka mnie zachwyciłaFolia na ogórkach, czyli bezpieczeństwo i ochrona
Folia chroni ogórki i je zabezpiecza. Warto przypomnieć, że te warzywa składają się z ponad 90% z wody. Folia zapobiega wyparowaniu wody i sprawia, że są świeże, twarde i soczyste. Bez niej byłyby gąbczaste i miękkie. Dzięki folii ogórki zachowują świeżość nawet do 2 tygodni.
Folia chroni też te warzywa podczas transportu i stanowi zabezpieczenie przed zanieczyszczeniami. Sprawia też, że ogórki, które w sklepie leżą obok jabłek, gruszek, czy bananów- mogłyby szybciej stracić świeżość. Przyczyną jest etylen, który wydziela właśnie wiele owoców.
Ogórki w folii, czyli nie są polskie
Pamiętajmy, że ogórki szklarniowe, które są zabezpieczone folią- zawsze trzeba myć. Po umyciu śmiało można je jeść ze skórką. Należy zaznaczyć, że folia na ogórku oznacza, że warzywo jest importowane i nie zostało wyhodowane w Polsce. Natomiast ogórki bez folii są polskimi warzywami.
Ogórek importowany, który był pozbawiony folii nie miałby szans trafić do naszych sklepów. Uszkodzenia podczas transportu, parowanie wody z warzywa spowodowałoby, że byłby on niezdatny do spożycia. Warto o tym pamiętać, gdy zobaczymy zafoliowane ogórki na półce supermarketu. Pisaliśmy o błędach podczas przyrządzania mizerii. Radziliśmy jak zrobić ogórki a'la arbuz.