Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie ziemniaczane, nie z cukinii. Placki z tego warzywa smakują o niebo lepiej

Nie ziemniaczane, nie z cukinii. Placki z tego warzywa smakują o niebo lepiej

Placki z patisonów
Screen z filmu na kanale YouTube Monika Prezentuje

Na polskich stołach przeważnie królują placki ziemniaczane oraz te z cukinii. Istnieją jednak o wiele ciekawsze opcje. Placki z patisonów są proste w przygotowaniu i niesamowicie smaczne. Idealnie sprawdzą się jak ciepła przekąska, a nawet letni obiad. Doprawione odrobiną czosnku warzywo mile was zaskoczy i na długo wyprze pomysł przygotowywania placków z innych warzyw.
 

Przepis na wyborne placki z patisonów

Ziemniaki w lecie miewają sporo wody, a cukinia potrafi się znudzić. Wtedy warto sięgnąć po patisony. Są lekkie i bardzo podobne w smaku gwiazdy polskiego leczo. Będą idealnym materiałem na placki.

Składniki:

  • 2 patisony średniej wielkości
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 duże jaja
  • 30-40 g mąki pszennej
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
W tym roku nie nastawiam ogórków kwaszonych. Znajoma poleciła mi znacznie ciekawszy przepis

Jak przygotować placki z patisonów? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynamy od umycia i usunięcia skórki z patisonów, jeśli nasze okazy są nieco starsze i jest ona gruba. Wydrążamy gniazda nasienne przy pomocy łyżki, a następnie ścieramy warzywo na tarce o większych oczkach.

Wsypujemy 1 łyżkę soli i dokładnie mieszamy z wiórkami. Odstawiamy na około 30 minut, by patisony uwolniły soki. Przenosimy je na sito i dokładnie odciskamy, a następnie dodajemy przyprawy, rozdrobniony w prasce czosnek oraz jaja.

Dokładnie mieszamy składniki, po czym wsypujemy tyle mąki pszennej, by uzyskać dość zwarte, ale jednak odchodzące bez trudu od łyżki ciasto. Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy placki z patisonów, ustawiając średnią moc palnika. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Wskazówka: jeśli chcecie zrobić wegańskie placki z patisonów, zamiast jaj wykorzystajcie siemię lniane. Dwie sztuki kurzego nabiału z powodzeniem zastąpią 2 łyżki zmielonych ziaren namoczone w 6 łyżkach wrzątku. Powstanie neutralny w smaku kleik, który połączy składniki.

Jak podać placki z patisonów?

Smak dania świetnie podkreśli kwaśna śmietana i świeże zioła. Jeśli macie ochotę na bardziej bogatą wersję przysmaku, możecie pokusić się o zaserwowanie ich z warzywami w pomidorowym sosie.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na placki, także na słodko. Spróbujcie koniecznie racuchów z sezonowymi owocami np. z jagodami. Być może skusi was także przygotowanie fuczków, czyli regionalnego przysmaku z kapusty kiszonej.

Placki z patisonów lepsze niż ziemniaczane.png
canva/ola_p