Tę sztuczkę pokazała mi koleżanka. Dzięki niej ogórki smakują dokładnie jak arbuz
Koleżanka pokazała mi ostatnio niesamowity patent. Ten trik skutecznie oszukuje nasze kubki smakowe sprawiając, że zwykły ogórek smakuje jak arbuz. Do warzywa wystarczy dodać odrobinę produktu, który każdy ma w swojej kuchni. Mowa tu o zwyczajnym cukrze.
Ogórek o smaku arbuza to hit internetu
Moda na ogórka udającego arbuza przyszła z internetu. Na rozmaitych kontach na YouTube czy TikToku znaleźć można ludzi, którzy sprawdzają, czy da się zamienić warzywo w owoc. Właśnie z sieci wzięła ten pomysł moja koleżanka. Efekt zaskoczył ją, postanowiła wiec przekazać sztuczkę dalej.
Zarówno ogórek, jak i arbuz, są produktami bardzo soczystymi. Podobna jest także ich struktura i stopień chrupkości. Czemu wiec, dosładzając nieco ogórka, nie zamienić go smakiem w uwielbianego arbuza? Sprawdźcie to koniecznie sami.
Wlej jogurt do wrzątku i wymieszaj. Złapiesz się za głowę, gdy zobaczysz co z tego wyjdzieNowatorski patent na ogórki
Internet rozgrzał się do czerwoności. W sieci zaczęły pojawiać się filmiki z nietypowym sposobem spożywania ogórka. Warzywo posypywane było cukrem i zjadane przed kamerą. Komentarze, które po tym następowały, wprawiały ludzi w osłupienie.
Według wszelkich doniesień ogórek posypany cukrem smakuje dokładnie jak arbuz. Autorzy filmików wydawali się szczerze zaskoczeni tym faktem. Wśród nich były zarówno osoby, które używały cukru pudru, jak i te preferujące tradycyjny cukier kryształ. Wnioski w obu przypadkach były jednak takie same.
Niektórzy poszli o krok dalej i rozważali odwrotny scenariusz. Czy arbuz z dodatkiem soli będzie smakował, jak ogórek? Odważnych na ten eksperyment jeszcze nie było, ale kto wie, co przyniosą kolejne dni i tygodnie. Tymczasem możecie na własnej skórze przekonać się, jakie cuda działa cukier w połączeniu z zielonym ogórkiem.
Jak to się dzieje, że ogórek posypany cukrem smakuje jak arbuz?
Jakim cudem ogórek może smakować jak arbuz? Wytłumaczenie jest prostsze, niż można by przypuszczać. Obie rośliny są bowiem bardzo blisko ze sobą spokrewnione. Różnica między nimi tkwi głownie w poziomie słodkości.
Choć ogórek w potocznym rozumieniu jest warzywem, z punktu widzenia botaniki zalicza się do owoców. Owocem jest bowiem każda roślina, która powstaje z kwiatów oraz posiada nasiona. Nasz bohater spełnia oba te kryteria.
Zarówno ogórek, jak i arbuz należą do tej samej rodziny. Zalicza się je do roślin dyniowatych. Obie składają się niemal w 100 procentach z wody, jednak arbuz zawiera dużo więcej cukru. Jeśli dodamy nieco tej substancji do ogórka, jego smak wyrówna się z arbuzem.
Jeśli zwrócicie na to szczególną uwagę, zielona część arbuza do złudzenia przypomina smakiem ogórka. Pomijając to, ma także bardzo zbliżoną barwę. Gorąco zachęcamy do przeprowadzenia tego ciekawego kulinarnego eksperymentu. Rezultat sprawdzony osobiście zrobi piorunujące wrażenie. Przetwory, które przygotowuje siostra Anastazja, zachwycają doskonałym smakiem. Ta metoda krojenia arbuza wyróżnia się szybkością oraz wygodą.