Smakosze.pl Porady Już wiem, jak wybrać w sklepie słodkie mandarynki. Kolor ma kluczowe znaczenie
canva

Już wiem, jak wybrać w sklepie słodkie mandarynki. Kolor ma kluczowe znaczenie

14 grudnia 2023

Mandarynki to od jakiegoś czasu niezbędny element świątecznego stołu. Przywykli do gotowanych rybnych potraw i zimowych smaków deserów, spragnieni jesteśmy odświeżającego smaku cytrusów i odrobiny egzotyki. Trzeba tylko umieć wybrać w sklepie dobre składniki.

Mandarynki – zdrowa przekąska w święta

Kiedy wbijamy palce w skórkę świeżej mandarynki, mgiełka olejków eterycznych roztacza wokół nas przepiękny cytrusowy aromat, który od pewnego czasu nieodłącznie kojarzy się ze świętami.

Chyba że… och nie! Mandarynki są za kwaśne lub w jakiś inny sposób odbiegają od standardów. Znasz to uczucie rozczarowania? Specjaliści podpowiadają, jak go unikać.

Gessler bije na alarm. Takie buraki kompletnie nie nadają się do barszczu czerwonego

Mandarynki – jak trafić na dobre

Po pierwsze, kupując mandarynki, nie kupuj kota w worku. A przynajmniej w nieprzezroczystym worku, który utrudniłby obejrzenie i dotknięcie owoców.

Dobre mandarynki powinny mieć jasnopomarańczowy kolor bez jakichkolwiek przebarwień. Zielone będą oznaczały, że będzie trudno obrać owoc, a jego sok będzie kwaśny.

Warto zwrócić też uwagę na dotyk – czy skórka lekko odstaje od powierzchni owocu, żeby było go łatwo obrać, a w środku zastać dojrzały miąższ. Projekt bez nazwy-14.jpg

Mandarynki – jak kupować

Warto też przyjrzeć się, a najlepiej także wziąć owoc do ręki.  Powinien być w miarę ciężki jak na swoją wielkość, co oznaczać będzie, że ma w sobie dużo soku. Pękata mandarynka również zapowiada, że jest bardziej dojrzała, a w efekcie, nie będzie kwaśna.

Nie zapomnij też spojrzeć na szypułkę czyli miejsce po urwaniu mandarynki z drzewa. Oczywiście tu szukać warto takich, w których wygląda ona na świeżą. Brązowa będzie oznaczała, że owoc został zerwany już dawno.

Przestrzegając tych prostych zasad upewnisz się, że trafisz na owoc wysokiej jakości. Projekt bez nazwy-15.jpg

Makowiec wyszedł gorzki? Wszystko przez ten błąd, unikaj go jak ognia
Ciężko uwierzyć, co niektórzy dodają do zupy ogórkowej. Ten dodatek zmienia jej smak
Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy