Makowiec wyszedł gorzki? Wszystko przez ten błąd, unikaj go jak ognia
![makowiec](https://images.iberion.media/images/1920/makowiec_8125b2b444.jpg)
Makowiec, nieodłączny element stołu zastawionego na Boże Narodzenie, jako deser, musi być słodki. Ale cóż z tego, skoro często jest wyjątkowy także pod tym względem, że jego pożądany smak zmienia się w swoje przeciwieństwo – gorycz? Z goryczą możemy wtedy pytać: “co zrobiłam nie tak”. Okazuje się, że można znaleźć odpowiedź na takie pytanie.
Dlaczego makowiec wyszedł gorzki
Mak, jeden z najstarszych składników spożywczych znanych ludzkości, lubi płatać nam figle. Jeśli nie będziemy go poprawnie wybierać, przechowywać i obrabiać, może się zdarzyć, że nie uda się nam stworzyć z niego słodkiej i pysznej masy.
Aby więc uniknąć tego błędu, ważne jest, by kupić dobry mak. Jak go rozpoznać? Po pierwsze, zwróć uwagę, czy jest aromatyczny – jeśli po powąchaniu próbki nie czujesz jego charakterystycznego zapachu, poszukaj w innym sklepie. Mak taki był przechowywany za długo i prawdopodobnie zwietrzał.
Gessler bije na alarm. Takie buraki kompletnie nie nadają się do barszczu czerwonegoGorzki mak – inne możliwe przyczyny
Unikaj też jak ognia sklepów, w których mak będzie wilgotny – oznacza to, że był niewłaściwie przechowywany i najprawdopodobniej przełoży się to na jeszcze inne problemy, w tym problemy ze smakiem produktu.
Zwracaj też uwagę na jeden problematyczny zapach, który znamy z naszych kuchni aż za często. Jest to zapach zjełczałego tłuszczu. Pamiętaj, że mak zawiera stosunkowo dużo tłuszczu i kiedy ten tłuszcz zepsuje się w charakterystyczny dla siebie sposób, który nazywamy właśnie jełczeniem, mak będzie niesmaczny i niezdrowy.
Jak "naprawić" gorzki mak
Jeśli jednak już wybrałaś i mak ma znaleźć się w twoim makowcu, ważne jest, by dobrze go przygotować przed zrobieniem z niego masy na ciasto. Najważniejszym krokiem jest tu dobre namoczenie.
Zalej mak zimną wodą i odczekaj godzinę albo półtorej. Ja zawsze potem odsączam go na sitku, a następnie zanurzam w ciepłym (ale nie gorącym!) mleku, przyjmując, że na każdą miarkę maku przypadać powinny dwie miarki mleka.
Po około kwadransie zagotowuję mak i gotuję go na wolnym ogniu przez około pół godziny, a zdjąwszy z ognia cedzę i przelewam natychmiast zimną wodą. Jeśli wszystko to zrobisz tuż przed przygotowaniem masy (którą należy też posłodzić), mak powinien wyjść tak pyszny, jak zasługuje na to twój świąteczny makowiec.
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T143111_059_ae21615b9e.jpg)
![zatkany zlew](https://images.iberion.media/images/origin/zatkany_zlew_855e63e936.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![zupa ogórkowa](https://images.iberion.media/images/origin/7_E_Zp_Qz_WGH_Sqzyka_E1_Pkrc4_Projekt_bez_tytu_u_2021_08_28_T080017_184_68c4391246.webp)
![Książki kucharskie na prezent dla smakoszy](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_f9a265ed59.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![pomarańcze](https://images.iberion.media/images/origin/Pomarancze_7ac4880c9a.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![rosół](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T100216_004_9b7e5b0ae5.jpg)
![czyszczenie zmywarki](https://images.iberion.media/images/origin/znywarka_8d07537cc9.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![kompot ze śliwek](https://images.iberion.media/images/origin/kompot1_b442955899.jpg)
![zakamieniony czajnik](https://images.iberion.media/images/origin/kamien1_24225b943d.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![gołąbki sposoby](https://images.iberion.media/images/origin/Golabki_45fbbe6d61.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_e5ed093334.jpg)
![wiszące szafki kuchenne](https://images.iberion.media/images/origin/Szafki_kuchenne_15c6c0c810.jpg)
![Picie w upał](https://images.iberion.media/images/origin/Picie_6b04789ce1.jpg)
![brudny okap kuchenny](https://images.iberion.media/images/origin/okap_331486c95b.jpg)
![Ryanair](https://images.iberion.media/images/origin/fot_Mounir_Taha_Shutterstock_Ryanair_nowe_dd3d1dc69a.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![syrop z mięty](https://images.iberion.media/images/origin/syrop_93383949b0.jpg)
![Sklep meblowy](https://images.iberion.media/images/origin/Sklep_meblowy_6cc8d715ca.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Justyna Steczkowska](https://images.iberion.media/images/origin/Justyna_Steczkowska_fot_KA_Pi_F_7a48f26b86.jpg)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_caf54091f7.jpg)