Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciężko uwierzyć, co niektórzy dodają do zupy ogórkowej. Ten dodatek zmienia jej smak
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 14.12.2023 09:16

Ciężko uwierzyć, co niektórzy dodają do zupy ogórkowej. Ten dodatek zmienia jej smak

zupa ogórkowa
canva

Zupa ogórkowa to szara eminencja polskiej kuchni. Nie występuje nawet w pierwszej piątce naszych najważniejszych potraw, ale uwielbiają ją dzieci i dorośli. Należy też do tych przepisów, na które każdy ma swój sposób. Niektórzy tak kontrowersyjny jak opisany poniżej.

Stara dobra ogórkowa

Co do zasad zgadzają się wszyscy. Potrzebne są ziemniaki, wkładka mięsna i przede wszystkim starte na tarce kiszone ogórki. To właśnie one, kwaśne i cierpkie, nadają szczególnego i tak uwielbianego smaku tej zupie.

I właśnie one sprawiają, że rzadko kiedy łączymy zupę ogórkową ze słodkimi dodatkami. Takimi jak jabłka.

Strzelczyk wziął kawał schabu i naciął wzdłuż. W głowie się nie mieści co mu z tego wyszło, efekt powala

Dodaj jabłka do zupy ogórkowej

Zupa według tego przepisu jest dość daleka od klasycznej ogórkowej.  Oprócz słodyczy jabłek wyczuwalny jest tam posmak kurkumy i słodycz pochodząca z miodu, a także kremowa konsystencja. Jednak w dalszym ciągu jest ona charakterystyczną potrawą kuchni polskiej, nawet w tak nowoczesnym wydaniu.

Składniki

  • 0,7 kg ogórków kiszonych
  • 4 jabłka
  • puszka mleka kokosowego
  • szklanka wody zlanej spod ogórków
  • 0,5 l bulionu
  • 200 g ryżu
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, kurkuma
  • łyżka miodu

Projekt bez nazwy-40.jpg

Zupa ogórkowa z jabłkami i kurkumą – przepis

Najpierw obieramy ze skórek zarówno ogórki, jak i jabłka. Jedno i drugie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy te składniki na maśle na patelni, zaczynając od jabłek, a kiedy one się zarumienią, dodając ogórki. Smażymy tak przez kilka minut. Po tym czasie blendujemy razem z bulionem na krem. Gotujemy ryż i dodajemy do niego kurkumę i pieprz. 

Krem przelewamy do garnka, gotujemy na średnim ogniu i łączymy z wodą spod ogórków i mlekiem kokosowym. Przyprawiamy miodem i pieprzem, a podajemy z lekko przestudzonym ryżem.Projekt bez nazwy-41.jpg

 

Tagi: Zupa Kuchnia