Przepis na szybką przekąskę z liści kalafiora
Pyszny kalafior uchodzi za wyborny przysmak. Nie trzeba długo szukać smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby to warzywo. Warto również sięgnąć po liście, którymi pokryty jest kalafior. Na ich bazie można przygotować nietypowy specjał, który zaskakuje swoim smakiem.
Kalafior w nietypowej odsłonie
Bez wątpienia kalafior cieszy się sporą popularnością. Przeważnie warzywo po prostu gotujemy. Nie oznacza to jednak, że nie możemy przyrządzić kalafior w mniej oczywisty sposób. Dziś sięgniemy po recepturę, w której wykorzystamy liście .
Już wcześnie przedstawialiśmy dwa przepisy na smakowity kalafior . Okazuje się, że smakowite warzywo może nas mocno zaskoczyć. Zazwyczaj liście po prostu wyrzucamy. Jednak z łatwością przekształcimy je w wyjątkową przekąskę, która momentalnie znika z talerzy.
Zarówno kalafior, jak i jego liście zawierają wiele cennych składników odżywczych. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Dom Pełen Pomysłów, we wnętrzu rośliny znajdziemy witaminy C, A, E, K, tiaminę, niacynę, witaminę B6 oraz kawas foliowy .
Liście, którymi pokryty jest kalafior, można dodawać do zupy, udusić lub upiec. Dziś skorzystamy z ostatniej możliwości . Będziemy potrzebowali kilku składników. Przepis jest banalnie prosty. Co musimy przygotować?
-
liście z dwóch kalafiorów
-
pasta harissa lub inny sos
-
2 g soli
Kalafior, który zaskoczy domowników
Kalafior w tej niecodziennej odsłonie jest łatwy w przygotowaniu i nikt nie powinien mieć z tym przepisem większych problemów. Na początku rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W tym czasie starannie myjemy liście kalafiora.
Łodygi kroimy na mniejsze kawałki. Sos mieszamy z odrobiną soli. Pokrywamy nim zieleninę. Przyprawione liście umieszczamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Smakołyk wstawiamy do piekarnika na około 18 minut .
Po tym czasie liście kalafiora powinny być już gotowe. Idealnie sprawdzają się w formie słonej przekąski. Jeśli pozostały kalafior zaczniesz gotować i poczujesz nieprzyjemny zapach, wówczas wykorzystaj sztuczkę, która pozwoli się go pozbyć .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródła: Beszamel; Onet Gotowanie