Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na "lane" faworki. Są o wiele bardziej chrupiące niż tradycyjne
Monika Dec
Monika Dec 10.02.2021 01:00

Prosty przepis na "lane" faworki. Są o wiele bardziej chrupiące niż tradycyjne

faworki
wikipedia/Błazej Pieczynski/CC BY SA- 2.0

Faworki należą do obowiązkowego repertuaru karnawałowych słodkości. Danie doczekało się wielu odsłon. Niedawno pisaliśmy o tym, jak je zrobić w 15 minut. Swoją autorką wersję tego dania przedstawiła też sama Anna Lewandowska.

Dużą popularnością w wielu domach cieszy się tzw. lana wersja faworków. Zdaniem wielu osób są one o wiele bardziej chrupiące i delikatne niż tradycyjne.

Poniżej prezentujemy prosty przepis na to pyszne danie w nowej, zaskakującej odsłonie!

Lane faworki - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka spirytusu (można pominąć)

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki należy umieść w misce i dokładnie wymieszać na jednolite ciasto.

  2. Gotowe ciasto przelej do mocnego foliowego woreczka. Rozgrzej olej na patelni. 

  3. Odetnij jeden mały rożek z woreczka z ciastem i wylewaj ciasto, na rozgrzany tłuszcz.

  4. Faworki smaż na rumiany kolor ze wszystkich stron, a następnie obficie posyp je cukrem pudrem.

Smażąc faworki, staraj się raczej cienkie kształty, dzięki czemu ciasteczka dobrze się usmażą.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: slodkiblog.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Przepis