faworki
wikipedia/Błazej Pieczynski/CC BY SA- 2.0

Prosty przepis na "lane" faworki. Są o wiele bardziej chrupiące niż tradycyjne

Koniec karnawału to czas świętowania. Już jutro obchodzimy tłusty czwartek. Z tej okazji podajemy przepis na tzw. lane faworki. Znawcy kuchni uważają, że są o wiele bardziej chrupiące i delikatne niż te tradycyjne. Przepis na ten smakołyk nie należy do trudnych, zatem przeczytaj przepis, idź do sklepu po składniki, a jutro zaskocz najbliższych przepysznym deserem!

Faworki należą do obowiązkowego repertuaru karnawałowych słodkości. Danie doczekało się wielu odsłon. Niedawno pisaliśmy o tym, jak je zrobić w 15 minut. Swoją autorką wersję tego dania przedstawiła też sama Anna Lewandowska.

Dużą popularnością w wielu domach cieszy się tzw. lana wersja faworków. Zdaniem wielu osób są one o wiele bardziej chrupiące i delikatne niż tradycyjne.

Poniżej prezentujemy prosty przepis na to pyszne danie w nowej, zaskakującej odsłonie!

Ruszyła akcja Ruszyła akcja "Media bez wyboru". Wspólny protest wielu polskich mediówCzytaj dalej

Lane faworki - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka spirytusu (można pominąć)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki należy umieść w misce i dokładnie wymieszać na jednolite ciasto.
  2. Gotowe ciasto przelej do mocnego foliowego woreczka. Rozgrzej olej na patelni.
  3. Odetnij jeden mały rożek z woreczka z ciastem i wylewaj ciasto, na rozgrzany tłuszcz.
  4. Faworki smaż na rumiany kolor ze wszystkich stron, a następnie obficie posyp je cukrem pudrem.

Smażąc faworki, staraj się raczej cienkie kształty, dzięki czemu ciasteczka dobrze się usmażą.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: slodkiblog.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł