zupa pomidorowa
wikimedia/ licencja CC 3.0 / zdjęcie poglądowe

Błąd podczas gotowania zupy pomidorowej

Zupa pomidorowa to klasyk, który bardzo często gości na naszych stołach. Niestety, jeden błąd może sprawić, że nie będzie nam smakować. Okazuje się, że przy przyrządzaniu popularnej pomidorówki zawsze należy pamiętać o jednym dość istotnym szczególe.

Zupa pomidorowa nie od dziś gości na naszych stołach. Danie często kojarzy nam się z błogim okresem naszego dzieciństwa. Mistrzyniami w jego przyrządzaniu były nasze babcie. Dzisiaj coraz częściej mówi się o różnych nowoczesnych osłonach tego dania. Niedawno pisaliśmy o nietypowym dodatku do zupy pomidorowej (link znajdziecie tutaj).

Niezależnie, od tego czy wolicie tę tradycyjną, czy nieco bardziej nowoczesne wersje "pomidorówki" musicie uważać na pewien błąd, przez który niestety zupa nie będzie Wam smakować. O co chodzi? Szczegóły zdradzamy poniżej.

Błąd w przygotowaniu zupy pomidorowej. Popełnia go wiele osób.

Podczas gotowania zupy, przed dodaniem pomidorów do garnka z wywarem, koniecznie je wcześniej przesmaż na patelni na maśle lub oleju roślinnym. Powód?

Dzięki takiemu zabiegowi, cukry zawarte w pomidorze karmelizują się, aromaty intensyfikują. Dzięki temu zupa zdecydowanie zyskuje na smaku. Warto zawsze stosować ten prosty trick, aby cieszyć się idealną zupą pomidorową. Niestety, wiele osób zapomina o tym szczególe.

Gessler podała przepis na tradycyjne pączkiGessler podała przepis na tradycyjne pączkiCzytaj dalej

Co jeszcze pozytywnie wpływa na smak zupy pomidorowej? Okazuje się, że warto postawić na niezwykłe dodatki! Tym razem wyjątkowo nie chodzi o odpowiedni makaron lub ryż.

Niezwykłe dodatki do zupy pomidorowej. Doskonale wpłyną na jej smak.

Dziennikarka i ekspertka kulinarna Daria Ładocha proponuje nietypową wersję zupy pomidorowej. Zamiast makaronu, znajdziemy, w niej ananas i ciecierzycę. Smak potrawy dodatkowo podkręca, odrobina płatków migdałowych i karmelizowanej cebuli.

Ciekawym pomysłem jest również dodanie do klasycznej zupy pomidorowej owoców morza. Danie wspaniale komponuje się między innymi z krewetkami!

Jeśli jesteś jednak tradycjonalistą, i nie przekonują Cię egzotyczne połączenia smaków, wypróbuj przepis Magdy Gessler. Gwiazda łączy tradycję z nowoczesnością i dodaje do zupy - sok z pomidorów. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy/kuchnia lidla

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł