Kalafior czasami pachnie nieprzyjemnie
Pixabay / congerdesign

Gotujesz kalafiora i pojawia się nieprzyjemny zapach? Wystarczy dodać 1 składnik do wody i przykry problem znika

Kalafior jest wyjątkowo pysznym warzywem, które niejednokrotnie przyprawiało nas o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą wyjątkowych walorów smakowych. Niestety, podczas jego gotowania całą kuchnię spowija nieprzyjemny aromat. Na szczęście wystarczy dodać do wody łyżkę składników, które posiada praktycznie każdy smakosz. Mowa między innymi o sodzie oczyszczonej.

Nie da się ukryć, że kalafior cechuje się wyjątkowym smakiem, obok którego ciężko przejść obojętnie. Niejeden smakosz z miłą chęcią zajada ten warzywny specjał. Jednak wielu z nas rezygnuje z gotowania przez wątpliwie przyjemny dna nosa zapach. Całe szczęście, istnieje banalny sposób na uniknięcie przykrych wrażeń podczas przyrządzania kalafiora.

Dlaczego kalafior tak pachnie?

Kalafior może smakować obłędnie. Jakiś czas temu przedstawialiśmy dwa sposoby na jego przygotowanie. Wielbiciele warzyw powinni po nie sięgnąć. Tym razem skupimy się na aromacie, który daje nam się we znaki podczas gotowania.

Każdy, kto przygotowywał kalafior, wie jaki zapach rozprzestrzenia się wówczas po domostwie. Z pewnością nie można go określić mianem przyjemnego. Nie jest on również zbyt apetyczny. Z czego wynika ów aromat?

Kalafior w swoim wnętrzu skrywa wiele wartościowych składników odżywczych. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Haps, możemy w nim znaleźć między innymi witaminy z grupy B, witaminę C i K1, potas, magnez, mangan oraz błonnik. Obok nich występują również związki siarki.

Zalewasz kawę wrzącą wodą? Niestety, właśnie popełniasz wielki błądZalewasz kawę wrzącą wodą? Niestety, właśnie popełniasz wielki błądCzytaj dalej

To właśnie związki siarki sprawiają, że kalafior podczas gotowania wydziela nieprzyjemny zapach. Podobnie dzieje się w przypadku kapusty. Na szczęście możemy przeciwdziałać temu mankamentowi. Wystarczą nam produkty, które przeważnie znajdują się w kuchni.

Wystarczy łyżeczka, by kalafior nie odbierał apetytu zapachem

Istnieje kilka trików, które zniwelują nieprzyjemny aromat, wynikający z gotowania kalafiora. Portal ShareInfo donosi, że skutecznym rozwiązaniem jest dodanie do wody łyżki sody oczyszczonej. Zapach powinien momentalnie zniknąć.

Kalafior z dodatkiem cukru? Brzmi irracjonalnie, jednak odrobina tego produktu umieszczona w wodzie sprawi, że kalafior nie będzie przyprawiał nas swoim zapachem o mdłości. Warto również zauważyć, że taki dodatek zapobiega ciemnieniu naszego warzywa.

Okazuje się, że kalafior będzie miał neutralny zapach, jeśli do wody dodamy pół szklanki mleka. Możemy również wzbogacić ją o łyżkę soku z cytryny. Oba dodatki należy stosować osobno. Lepiej ich ze sobą nie łączyć.

Kto by pomyślał, że kalafior można w tak prosty sposób pozbawić zapachowego mankamentu. Z pewnością warto wypróbować te sztuczki w praktyce. Smakosze powinni również zainteresować się sposobem na odpadającą panierkę z kotletów schabowych.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: Haps; ShareInfo

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł