Kapitańskie ciasto bez pieczenia. Prosty przepis na szybki deser
Ciasto bez pieczenia to doskonały zamiennik klasycznego ciasta, które jednak wymaga piekarnika do przygotowania. Są także znacznie prostsze od klasycznych wariantów, więc każdy może się za nie zabrać. Doskonałym wyborem jest ciasto kapitańskie, które prezentujemy poniżej wraz z recepturą krok po kroku.
Ciasto bez pieczenia w łatwy sposób pozwalają cieszyć się pysznym słodkim smakiem swoich ulubionych słodyczy. Ciasto kapitańskie opiera się głównie na masie budyniowej, bitej śmietanie oraz jajecznym likierze ajerkoniak.
Intensywne w smaku ciasto o lekko likierowym aromacie to idealny sposób, aby ukoronować wykwintny niedzielny obiad z całą rodziną. Gdy tylko podasz je do stołu, wszyscy natychmiast będą chcieli je spróbować, a bez dokładek się nie obejdzie.
Przepis na ciasto kapitańskie
Składniki:
-
100 g herbatników kakaowych
-
pół opakowania biszkoptów
-
szklanka mocnej kawy
-
kilka łyżek kakao
-
0,7 l mleka
-
2 budynie
-
6 łyżek cukru
-
kostka masła
-
50 ml ajerkoniaku
-
500 ml śmietany 36%
-
3 łyżki cukru pudru
Zacznij od wlania szklanki mleka do miski, wsypania 6 łyżek cukru, budyniów i dokładnego wymieszania. Resztę mleka wlej do garnka i zagotuj. Do gorącego mleka wlej budyń i mieszaj, aż uzyskasz gęstą konsystencję.
Dobrze schłodzoną śmietanę 36% wlej do osobnej miski i zacznij ubijać ją mikserem. Po chwili powoli zacznij dosypywać cukier puder. Do jeszcze jednej miski wrzuć masło i utrzyj je mikserem. Następnie łącz je z ostudzonym budyniem.
Na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia ułóż warstwę kakaowych herbatników i rozsmaruj na nich krem budyniowy. Posyp go kakao. H erbatniki mocz w kawie i również układaj na kolejnej warstwie. Połóż resztę budyniu, bitą śmietanę, udekoruj kakao i schłodź w lodówce. Podawaj chłodne. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się czym zastąpić zwykły proszek do pieczenia. Ten tekst wyjawia przepis na placki ziemniaczane bez dodatku jajek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: film na kanale Przepisy Joli na YouTube