Smakosze.pl Przepisy Kapitańskie ciasto bez pieczenia. Prosty przepis na szybki deser
Screen z filmu na kanale Przepisy Joli na YouTube

Kapitańskie ciasto bez pieczenia. Prosty przepis na szybki deser

12 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciasto bez pieczenia to doskonały zamiennik klasycznego ciasta, które jednak wymaga piekarnika do przygotowania. Są także znacznie prostsze od klasycznych wariantów, więc każdy może się za nie zabrać. Doskonałym wyborem jest ciasto kapitańskie, które prezentujemy poniżej wraz z recepturą krok po kroku.

Ciasto bez pieczenia w łatwy sposób pozwalają cieszyć się pysznym słodkim smakiem swoich ulubionych słodyczy. Ciasto kapitańskie opiera się głównie na masie budyniowej, bitej śmietanie oraz jajecznym likierze ajerkoniak.

Intensywne w smaku ciasto o lekko likierowym aromacie to idealny sposób, aby ukoronować wykwintny niedzielny obiad z całą rodziną. Gdy tylko podasz je do stołu, wszyscy natychmiast będą chcieli je spróbować, a bez dokładek się nie obejdzie.

Przepis na ciasto kapitańskie

Składniki:

  • 100 g herbatników kakaowych

  • pół opakowania biszkoptów

  • szklanka mocnej kawy

  • kilka łyżek kakao

  • 0,7 l mleka

  • 2 budynie

  • 6 łyżek cukru

  • kostka masła

  • 50 ml ajerkoniaku

  • 500 ml śmietany 36%

  • 3 łyżki cukru pudru

Zacznij od wlania szklanki mleka do miski, wsypania 6 łyżek cukru, budyniów i dokładnego wymieszania. Resztę mleka wlej do garnka i zagotuj. Do gorącego mleka wlej budyń i mieszaj, aż uzyskasz gęstą konsystencję.

Dobrze schłodzoną śmietanę 36% wlej do osobnej miski i zacznij ubijać ją mikserem. Po chwili powoli zacznij dosypywać cukier puder. Do jeszcze jednej miski wrzuć masło i utrzyj je mikserem. Następnie łącz je z ostudzonym budyniem.

Na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia ułóż warstwę kakaowych herbatników i rozsmaruj na nich krem budyniowy. Posyp go kakao. H erbatniki mocz w kawie i również układaj na kolejnej warstwie. Połóż resztę budyniu, bitą śmietanę, udekoruj kakao i schłodź w lodówce. Podawaj chłodne. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się czym zastąpić zwykły proszek do pieczenia. Ten tekst wyjawia przepis na placki ziemniaczane bez dodatku jajek.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: film na kanale Przepisy Joli na YouTube

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy