Jajka sadzone na śmietanie
Sadzone jajka są jednym z najlepszych sposobów na szybkie, proste i pożywne śniadanie. Zazwyczaj smaży się na jakimś rodzaju tłuszczu, jednak poniższa wersja jest zupełnie inna. Jajka dusi się bowiem w śmietanie, która sprawia, że całość nabiera mocno kremowej konsystencji. Potrawa idealnie sprawdzi się na śniadanie w dniu ciężkiej pracy.
Jajka sadzone mają wielu zwolenników na całym świecie. Ścięte i chrupiące, a zarazem delikatne białko oraz rozlewające się po przekłuciu żółtko sprawiają, że ciężko się do nich oderwać. Dla tych, którzy uwielbiają ich smak, mamy doskonałe wieści.
Jajka sadzone w śmietanie wspaniale komponują się zarówno na śniadanie podane z chlebem, czy jako tradycyjne drugie danie obiadowe. Wtedy wystarczy podać je z kilkoma ugotowanymi kartoflami oraz surówką i posiłek gotowy.
Przepis na jajka sadzone w śmietanie
Składniki
6 jajek
2 szklanki śmietany 30 %
sól
pieprz czarny
koperek
Na początku sprawdź świeżość jajek. Do wysokiego naczynia wlej wodę i włóż do niej jajka. Jeśli te pływają na powierzchni, nie nadają się do jedzenia. Zostające sztuki na dnie są świeże i bezpieczne do konsumpcji.
Na patelnie wlej śmietanę i zacznij ją delikatnie gotować. Cały czas mieszając, zaczekaj kilka minut, aż śmietana zgęstnieje. Następnie wlej do niej jajka, dopraw je solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj jajka, aż białko zetnie się wystarczająco.
Po ugotowaniu przełóż jajka wraz ze śmietaną na talerz, dodaj do nich ulubione dodatki, jak świeże pieczywo, posyp je świeżo posiekanym koperkiem czy innymi ziołami i podawaj. Całość ma dość delikatny smak, dlatego możesz eksperymentować z różnymi dodatkami. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, ile czasu gotować jajko na miękko. Ten tekst wyjawia prosty przepis na zapiekankę śniadaniową z ziemniaków, jajka i sera.
Źródło zdjęcia: canva/ma-no, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis