Zniewalający przepis na udka z kurczaka pieczone z kapustą
Kapusta jest szeroko dostępnym produktem, który kupić można praktycznie przez cały rok. Jeśli odpowiednio się ją przygotuje i połączy z udkami z kurczaka, można sporządzić doskonały obiad, który znika ze stołu w mniej niż ułamek sekundy.
Jeśli jesteś na diecie, zamień kurze udka na indycze - mięso z indyka zawiera mniej tłuszczu i więcej białka, dzięki czemu jest zdrowsze. Nie dodawaj także wtedy oleju, który niepotrzebnie zwiększy kaloryczność całego posiłku.
Kapusta pieczona z udkami kurczaka
Kapusta może być nie tylko kiszona lub w bigosie. Idealnym sposobem wykorzystania zalegającej w lodówce główki kapusty jest przygotowanie poniższych pieczonych udek z kurczaka. Ich smak jest tak wyborny, a mięso delikatne, że ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem całości.
Przed zjedzeniem takiego obiadu trzeba jednak wiedzieć jedno - kurczak z kapustą są wyjątkowo sycącym połączeniem , więc wiele domowników będzie musiało udać się na drzemkę po tak obfitym i wypełniającym daniu. Warto pić do niego kefir, aby zmniejszyć uczucie ciężkości.
Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu , w którym wyjawiamy recepturę na najlepsze i najszybsze ciasto bez pieczenia ekler. Tutaj z kolei prezentujemy doskonałe sposoby na hodowanie popularnych warzyw i ziół w domowym zaciszu. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Majkel na YouTube.
Przepis na kapustę i udka z kurczaka
Składniki:
-
6 udek z kurczaka
-
3 cebule
-
3 ząbki czosnku
-
1 kg białej kapusty
-
2 marchewki
-
łyżka masła
-
sól, pieprz
-
papryka czerwona
-
przecier pomidorowy
-
olej słonecznikowy
Kurczaka dobrze osusz i posmaruj masłem zmieszanym z przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i suszoną papryką słodką. Odstaw go do lodówki na jedną noc, aby marynata wgryzła się w mięso. Kapustę, marchewkę i cebulę zetrzyj lub poszatkuj na cienkie paseczki. Włóż je do rękawa do pieczenia.
Na warzywa wyłóż mięso, pomiędzy które należy włożyć kawałki czosnku. Zamknij rękaw tak, aby miał sporo luzu - warto napompować go przed włożeniem do piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i jeśli masz funkcję termo-obiegu, włącz ją. Dzięki niej kurczak równomiernie się upiecze.
Piecz całość przez 45 minut. Pod koniec pieczenia możesz rozciąć rękaw, aby kurczak się ładnie podpiekł. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami i świeżo zrobioną mizerią. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przy-garach.pl