Smakosze.pl
Kapusta wigilijna

pixabay.com

Kapusta wigilijna

23 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Karolina Błaszyk

Udostępnij:

Kapusta wigilijna to element polskiej tradycji, bez której trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. To danie bardzo smaczne i uniwersalne, ponieważ może posłużyć jako samodzielna potrawa lub jako dodatek czy farsz. Świetnie sprawdza się w roli

Kapusta wigilijna to element polskiej tradycji, bez której trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. To danie bardzo smaczne i uniwersalne, ponieważ może posłużyć jako samodzielna potrawa lub jako dodatek czy farsz. Świetnie sprawdza się w roli nadzienia do pierogów oraz uszek. Warto więc przygotować jej trochę więcej i wykorzystać na różne sposoby.

Kapustę wigilijną najczęściej przygotowuje się z kilku podstawowych składników, jednak w każdym domu wygląda to nieco inaczej. Najlepiej korzystać ze sprawdzonych przepisów, a właśnie takie dwa znajdziesz poniżej. Pierwszy to klasyczna receptura, a drugi to kompozycja bardziej nowoczesna, z suszonymi owocami i sojowym sosem.

Składniki na tradycyjną kapustę wigilijną:

  • 1 kg kapusty kiszonej (nie kwaszoną!)

  • 500 g miksu pieczarek + suszonych grzybów

  • ok. 250 ml bulionu warzywnego lub wody

  • 1 duża cebula lub dwie mniejsze

  • 1 łyżka masła

  • olej do smażenia

  • przyprawy: 3 liście laurowe, 6-7 ziaren ziela angielskiego, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, trochę cukru.

Sposób przygotowania kapusty wigilijnej:

Suszone grzyby zalej zimną wodą do napęcznienia. Odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Kapustę kiszoną odsącz z nadmiaru soku i umieść w garnku lub dwukrotnie wypłucz, jeśli jest mocno kwaśna. Do garnka wlej bulion warzywny lub wodę tak, aby płyn ledwie przykrywał kapustę. Dorzuć ziele angielskie, liście laurowe oraz cukier. Przykryj garnek i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień.

Wyjmij patelnię i rozgrzej na niej 2 łyżki oleju. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a następnie podsmaż. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój na małe kawałki. Zwiększ ogień i dołóż wszystkie grzyby. Podsmażaj przez około 5 minut, często mieszając. W razie potrzeby dolej trochę oliwy, ale nie zmniejszaj za bardzo mocy palnika – zbyt delikatny ogień sprawi, że pieczarki puszczą wodę i całość zacznie się gotować, a nie smażyć.

Zawartość patelni posól i popieprz, a następnie dodaj do gotującej kapusty. Dołóż 1 łyżkę masła, zamieszaj i przykryj garnek pokrywką. Gotuj na bardzo małym ogniu do miękkości kapusty.

Taką kapustę możesz jeść jako dodatek do ryby lub pieczywa. Świetnie sprawdzi się także jako farsz do pierogów i uszek.

undefined

Składniki na kapustę wigilijną z suszonymi owocami:

  • 500 g kiszonej kapusty

  • 250 g mrożonych podgrzybków lub 30 g grzybów suszonych

  • 1 cebula

  • ½ małego jabłka

  • 125 ml bulionu warzywnego, ewentualnie wody

  • 60 ml wody

  • 2 łyżki oliwy

  • 100 g suszonych owoców – pokrojonych śliwek lub/i żurawiny

  • trochę posiekanej natki pietruszki

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • przyprawy: ½ łyżeczki kminku, ½ łyżeczki cukru, sól, świeżo zmielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania kapusty wigilijnej:

Ze względu na konieczność przygotowania grzybów, komponowanie dania rozłóż na dwa dni. Mrożone podgrzybki należy rozmrozić, a grzyby suszone zalać wodą i w ten sposób namoczyć. Jedne i drugie odsącz z wody i pokrój na mniejsze kawałki.

Następnie przejdź do przygotowania kapusty. Warto na samym początku jej spróbować i jeśli będzie miała zbyt intensywny smak, można parokrotnie przelać ją wodą. Docelowo kapusta wigilijna powinna być nieco kwaśna, więc nie należy z tym przesadzić.

Kapustę odsączyć z nadmiaru soku/wody, przełożyć na deskę i pokroić na mniejsze części. Ostaw ją na chwilę. Obierz i umyj cebulę, a następnie pokrój ją na drobno. Jabłko obierz ze skórki, wytnij gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Na dużej patelni z pokrywą porządnie rozgrzej oliwę. Następnie wrzuć cebulę, zmniejsz moc palnika i podsmażaj przez około 5 minut do momentu zeszklenia. Dodaj kapustę, przemieszaj i użyj przypraw: soil, pieprzu, kminku, cukru, a także wlej sos sojowy. Smaż, cały czas mieszając przez około 1 minutę.

Po tym czasie na patelnię dodaj grzyby oraz starte jabłko i ponownie potrzymaj całość na ogniu przez 1 minutę. Wlej bulion lub wodę, zagotuj. Następnie dodaj suszone owoce (jeśli używasz śliwek, pamiętaj, aby pokroić je na mniejsze kawałki), przykryj i gotuj przez około 10 minut. Od czasu do czasu zajrzyj do środka, czy nic nie przywiera do dna.

Po 10 minutach zdejmij przykrywkę i gotuj przez kolejnych 10-15 minut, aż nadmiar płynu wyparuje. Pod koniec często mieszaj, aby kapusta się nie przypaliła.

Pozostaje dodać natkę pietruszki oraz oliwę, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.

Kapusta wigilijna gotowa! Możesz podawać ją jako samodzielne danie lub jako farsz do krokietów lub pasztecików.

Karolina BłaszykAutor

Redaktor Karolina Błaszyk

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Przepis na kotlet paryski

Czytaj więcej >
Rosół z imbirem

Przepisy

Jesienny rosół z dodatkiem imbiru

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić idealne powidła śliwkowe?

Czytaj więcej >

Przepisy

Anielski puch - ciasto z białek

Czytaj więcej >

Przepisy

Ciasto jogurtowe z jagodami – pyszny i prosty deser

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez mąki i jajek

Czytaj więcej >