Kapusta wigilijna
pixabay.com

Kapusta wigilijna

Kapusta wigilijna to element polskiej tradycji, bez której trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. To danie bardzo smaczne i uniwersalne, ponieważ może posłużyć jako samodzielna potrawa lub jako dodatek czy farsz. Świetnie sprawdza się w roli nadzienia do pierogów oraz uszek. Warto więc przygotować jej trochę więcej i wykorzystać na różne sposoby.

Kapusta wigilijna to element polskiej tradycji, bez której trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. To danie bardzo smaczne i uniwersalne, ponieważ może posłużyć jako samodzielna potrawa lub jako dodatek czy farsz. Świetnie sprawdza się w roli nadzienia do pierogów oraz uszek. Warto więc przygotować jej trochę więcej i wykorzystać na różne sposoby.

Kapustę wigilijną najczęściej przygotowuje się z kilku podstawowych składników, jednak w każdym domu wygląda to nieco inaczej. Najlepiej korzystać ze sprawdzonych przepisów, a właśnie takie dwa znajdziesz poniżej. Pierwszy to klasyczna receptura, a drugi to kompozycja bardziej nowoczesna, z suszonymi owocami i sojowym sosem.

Składniki na tradycyjną kapustę wigilijną:

  • 1 kg kapusty kiszonej (nie kwaszoną!)
  • 500 g miksu pieczarek + suszonych grzybów
  • ok. 250 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 1 duża cebula lub dwie mniejsze
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • przyprawy: 3 liście laurowe, 6-7 ziaren ziela angielskiego, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, trochę cukru.

Sposób przygotowania kapusty wigilijnej:

Suszone grzyby zalej zimną wodą do napęcznienia. Odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Kapustę kiszoną odsącz z nadmiaru soku i umieść w garnku lub dwukrotnie wypłucz, jeśli jest mocno kwaśna. Do garnka wlej bulion warzywny lub wodę tak, aby płyn ledwie przykrywał kapustę. Dorzuć ziele angielskie, liście laurowe oraz cukier. Przykryj garnek i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień.

Wyjmij patelnię i rozgrzej na niej 2 łyżki oleju. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a następnie podsmaż. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój na małe kawałki. Zwiększ ogień i dołóż wszystkie grzyby. Podsmażaj przez około 5 minut, często mieszając. W razie potrzeby dolej trochę oliwy, ale nie zmniejszaj za bardzo mocy palnika – zbyt delikatny ogień sprawi, że pieczarki puszczą wodę i całość zacznie się gotować, a nie smażyć.

Zawartość patelni posól i popieprz, a następnie dodaj do gotującej kapusty. Dołóż 1 łyżkę masła, zamieszaj i przykryj garnek pokrywką. Gotuj na bardzo małym ogniu do miękkości kapusty.

Taką kapustę możesz jeść jako dodatek do ryby lub pieczywa. Świetnie sprawdzi się także jako farsz do pierogów i uszek.

Składniki na kapustę wigilijną z suszonymi owocami:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 250 g mrożonych podgrzybków lub 30 g grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • ½ małego jabłka
  • 125 ml bulionu warzywnego, ewentualnie wody
  • 60 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g suszonych owoców – pokrojonych śliwek lub/i żurawiny
  • trochę posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • przyprawy: ½ łyżeczki kminku, ½ łyżeczki cukru, sól, świeżo zmielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania kapusty wigilijnej:

Ze względu na konieczność przygotowania grzybów, komponowanie dania rozłóż na dwa dni. Mrożone podgrzybki należy rozmrozić, a grzyby suszone zalać wodą i w ten sposób namoczyć. Jedne i drugie odsącz z wody i pokrój na mniejsze kawałki.

Następnie przejdź do przygotowania kapusty. Warto na samym początku jej spróbować i jeśli będzie miała zbyt intensywny smak, można parokrotnie przelać ją wodą. Docelowo kapusta wigilijna powinna być nieco kwaśna, więc nie należy z tym przesadzić.

Kapustę odsączyć z nadmiaru soku/wody, przełożyć na deskę i pokroić na mniejsze części. Ostaw ją na chwilę. Obierz i umyj cebulę, a następnie pokrój ją na drobno. Jabłko obierz ze skórki, wytnij gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Na dużej patelni z pokrywą porządnie rozgrzej oliwę. Następnie wrzuć cebulę, zmniejsz moc palnika i podsmażaj przez około 5 minut do momentu zeszklenia. Dodaj kapustę, przemieszaj i użyj przypraw: soil, pieprzu, kminku, cukru, a także wlej sos sojowy. Smaż, cały czas mieszając przez około 1 minutę.

Po tym czasie na patelnię dodaj grzyby oraz starte jabłko i ponownie potrzymaj całość na ogniu przez 1 minutę. Wlej bulion lub wodę, zagotuj. Następnie dodaj suszone owoce (jeśli używasz śliwek, pamiętaj, aby pokroić je na mniejsze kawałki), przykryj i gotuj przez około 10 minut. Od czasu do czasu zajrzyj do środka, czy nic nie przywiera do dna.

Po 10 minutach zdejmij przykrywkę i gotuj przez kolejnych 10-15 minut, aż nadmiar płynu wyparuje. Pod koniec często mieszaj, aby kapusta się nie przypaliła.

Pozostaje dodać natkę pietruszki oraz oliwę, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.

Kapusta wigilijna gotowa! Możesz podawać ją jako samodzielne danie lub jako farsz do krokietów lub pasztecików.

Następny artykuł