Smakosze.pl Przepisy Kapusta z grochem z zasmażką. Przepis Ewy Wachowicz
TRICOLORS/East News, canva/joannawnuk

Kapusta z grochem z zasmażką. Przepis Ewy Wachowicz

10 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kapusta z grochem należy do kanonu potraw wigilijnych. Jeśli nie wiesz, jak ją przygotować, podajemy przepis Ewy Wachowicz na kapustę z grochem z zasmażką. Podsmażona cebulka oraz mąka, sprawiają, że danie zyskuje głęboki smak. Twojej rodzinie trudno będzie mu się oprzeć.

Kapusta z grochem lub jak kto woli, groch z kapustą, w wielu domach jest obowiązkowym daniem wigilijnym. Jednak to postne danie, jest na tyle smaczne i proste w przygotowaniu, że można je gotować nie tylko od święta.

Kapusta z grochem z zasmażką. Przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 400 g łuskanego grochu

  • 800 g kiszonej kapusty

  • 2 listki laurowe

  • kilka ziarenek ziela angielskiego

  • kminek

  • 2 cebule

  • 3 łyżki oleju lub masła

  • 1 czubata łyżka mąki

  • sól, pieprz

Przygotowanie kapusty z grochem

Groch opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na 2-3 godziny. Odlej wodę, zalej go porcją świeżej wody. Zagotuj, dodaj trochę soli, gotuj, aż będzie miękki. Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna przepłucz. Włóż do garnka, podlej wodą, dodaj przyprawy, gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka.

Cebule obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj do ugotowanej kapusty razem z odcedzonym grochem.

Na patelni rozgrzej pozostały tłuszcz, wsyp na niego mąkę, delikatnie zrumień, cały czas mieszając. Mąkę rozprowadź częścią wody z kapusty, wymieszaj, dodaj do garnka.

Całość gotuj jeszcze 15 minut na średnim ogniu, przy uchylonej pokrywce. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Po więcej inspiracji na wigilijne potrawy zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tam np. przepis na śledzie z suszonymi grzybami , a także na uszka według Magdy Gessler.

robienie zasmażki
robienie zasmażki

Źródło zdjęcia: canva/vvoevale

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy