Smakosze.pl Przepisy Kapusta zasmażana do obiadu. Idealna nie tylko do schabowych
Canva /Yana Gayvoronskaya

Kapusta zasmażana do obiadu. Idealna nie tylko do schabowych

1 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Kiszona kapusta zasmażana od lat stanowi nieodłączny dodatek do dań obiadowych. Stale towarzyszy chociażby klasycznym kotletom schabowym. Poniżej prezentujemy sprawdzony przepis na tę smakowitą potrawę. Jest tak pyszna, że będziesz podjadać ją przy każdej okazji.

Nasza kapusta zasmażana stanowi nie tylko wyśmienite uzupełnienie drugiego dania. Wystarczy kromka chleba, aby w asyście kapusty stworzyć prostą przekąskę na różne pory dnia. Swój wyrazisty i intensywny smak zawdzięcza podsmażonej cebulce oraz starannie dobranym przyprawom.

Przepis na wyśmienitą kapustę zasmażaną

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 2 duże cebule

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 2 łyżki smalcu

  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

  • 1 łyżeczka kminku

  • 1/2 łyżeczki kuminu

  • 4 ziarenka ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • sól i pieprz do smaku

Wyborna kapusta zasmażana krok po kroku

Kapustę kiszoną przelej wrzątkiem na durszlaku . Jeśli warzywo do Twojej kapusty zasmażanej jest bardzo kwaśne, możesz obgotować je przed kilka minut w garnku . Po lekkim przestudzeniu kapustę drobno pokrój .

W garnku rozgrzej olej i włóż do niego warzywo . Smaż, cały czas mieszając, aż kapusta nabierze złocistego koloru . Następnie dodaj do niej przyprawy.

Cebule do kapusty zasmażanej obierz i drobno posiekaj . Jedną dołóż do pozostałych składników na surowo , drugą zaś obsmaż na 1 łyżce smalcu i dopiero wtedy wrzuć do garnka. Kapustę zasmażaną z dodatkami podlej wodą i duś do miękkości .

Na patelni przygotuj zasmażkę . W tym celu rozpuść 2 łyżki smalcu, dodaj mąkę i całość lekko zrumień. Zasmażkę dodaj do kapusty, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Danie gotowe jest do podania od razu po przyrządzeniu . Duszona kapusta z kminkiem to kolejna smakowita odsłona tego warzywa . Kiszone warzywo idealnie komponuje się również z wędzonym boczkiem .

Canva / Edith64
Canva / Edith64

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy