Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kiszona kapusta duszona z kminkiem. Prosty, doskonały dodatek do obiadu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.10.2022 15:09

Kiszona kapusta duszona z kminkiem. Prosty, doskonały dodatek do obiadu

Kiszona kapusta duszona z kminkiem. Prosty, doskonały dodatek do obiadu
canva/Dar1930

Kapusta kiszona z kminkiem smakuje jak u babci i jest pysznym dodatkiem do każdego rodzaju mięs i dań wegetariańskich. Duszona kapusta ma delikatny smak, jednak kminek nadaje jej charakteru. Kapusta podsmażona z cebulką i marchewką posmakuje całej rodzinie.

Duszona kapusta z kminkiem jest niezwykle aromatyczna. Doskonale pasuje do kotletów schabowych, polędwiczek, pieczonego mięsa oraz dań wegetariańskich, jak placki ziemniaczane, czy zapiekanki. Kapusta jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa, dlatego powinniśmy włączyć ją do naszej diety.

Przed przygotowaniem kapusty kiszonej z kminkiem musimy dokładnie odsączyć i poszatkować kapustę. Dodajmy do niej również startą na tarce marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Duszona z odpowiednimi przyprawami nabierze fantastycznego smaku. Wisienką na torcie jest kminek przesmażony z cebulą na maśle. To doskonały dodatek do kapusty.

Do przygotowania kapusty kiszonej z kminkiem potrzebujemy dobrej kiszonki. Zawsze sprawdzajmy etykiety na produktach, które chcemy kupić. Uwaga na kapustę kwaszoną, to produkt z dodatkiem octu. Nie smakuje jak kapusta kiszona i zepsuje nam całe danie. Osobiście polecam przygotowanie kiszonki w domu, wtedy będziemy mieć pewność, że jest świeża, smaczna i kwaśna, czyli taka, jaka powinna być.

Kapusta kiszona z kminkiem, najlepszy dodatek do obiadu

Składniki:

  • 50 dag kapusty kiszonej

  • 1 średnia marchewka

  • 1 cebula

  • szczypta cukru

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • 2 łyżeczki kminku

  • sól, pieprz do smaku

  • masło klarowane do smażenia

Jak zrobić kiszoną kapustę duszoną z kminkiem? Jest prosta i pyszna

Kapustę odsącz z soku, poszatkuj. Na tarce zetrzyj marchewkę, posiekaj drobno cebulę. Kapustę i marchewkę włóż do garnka, dodaj szczyptę cukru, liście laurowe, ziele angielskie, zalej wrzątkiem i gotuj pod przykryciem do miękkości.

W tym czasie zeszklij na maśle cebulę. Gdy się zarumieni, dodaj kminek i smaż jeszcze chwilę. Miękką kapustę odsącz z wody i przełóż na patelnię z cebulą, całość dokładnie wymieszaj i podsmaż kilka minut. Dopraw solą i pieprzem.

Kiszoną kapustę dodaj do placków ziemniaczanych, będą wyśmienite. Kapustę możesz ukisić samodzielnie w bardzo prosty sposób- tu poznasz przepis na domową kapustę kiszoną.

Kminek
canva/bdspn

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mariagotuje