Soczysta karkówka pieczona na kiszonej kapuście. Sycący zestaw na zimowy dzień
Karkówka pieczona na kiszonej kapuście jest bardzo delikatna, soczysta i pełna smaku. Marynowana w miodzie i musztardzie wieprzowina i kapusta kiszona z kminkiem są doskonałym połączeniem, które posmakuje każdemu miłośnikowi mięsnych dań.
Szukasz pomysłu na szybki i pożywny obiad? Koniecznie przygotuj karkówkę pieczoną. Sekretem smaku jest kapusta kiszona i aromatyczne przyprawy. Jedyne, co musisz zrobić, to zamarynować mięso, przesmażyć kapustę i wszystko razem włożyć do piekarnika. Karkówka będzie gotowa po 1,5 godziny pieczenia.
Karkówkę pieczoną przygotujesz z kilku podstawowych składników. Mięso koniecznie natrzyj musztardą, miodem, papryką mieloną i czosnkiem. Tak doprawiona karkówka będzie doskonale komponować się z upieczoną kiszonką. Kapustę przesmaż z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i kminkiem.
Karkówkę piecz w wysokiej temperaturze, koniecznie pod przykryciem i bez termoobiegu, żeby się nie przypaliła. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryj mięso, żeby lekko przyrumieniło się z wierzchu. Karkówkę pieczoną na kapuście podaj z ziemniakami pieczonymi lub z wody. Cała rodzina będzie zachwycona.
Soczysta karkówka pieczona. Wyśmienity obiad dla całej rodziny
Składniki na 4 porcje:
-
4 grube plastry karkówki
-
600 g kiszonej kapusty
-
szklanka bulionu warzywnego
-
2 łyżeczki musztardy
-
2 łyżeczki płynnego miodu
-
4 łyżki oleju rzepakowego
Przyprawy:
-
sól, pieprz
-
pół łyżeczki kminku
-
pół łyżeczki czosnku granulowanego
-
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
3 liście laurowe
Soczysta karkówka pieczona z kiszoną kapustą. Przepis krok po kroku
3 łyżki oleju wymieszaj z musztardą, miodem, papryką mieloną, czosnkiem granulowanym. Każdy kawałek karkówki natrzyj solą, pieprzem i przygotowaną mieszanką. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem.
Kapustę kiszoną poszatkuj. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj kapustę, liście laurowe, kminek, ziele angielskie i smaż kilka minut. Kapustę rozłóż równomiernie w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch poukładaj plastry karkówki, polej bulionem.
Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piecz przez 75 minut, następnie zdejmij pokrywkę lub folię i dopiekaj kolejne 15 minut.
Przygotuj również schab pieczony ze śliwkami oraz pieczony boczek . Mięso będzie soczyste i pełne smaku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Żadne drogie środki chemiczne. Przypalony garnek wyczyścisz na błysk tanim produktem
-
Zapomnij o schabowych. Teraz największym hitem są kotlety gyros
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama