Smakosze.pl Przepisy Soczysta karkówka pieczona na kiszonej kapuście. Sycący zestaw na zimowy dzień
canva/Zoryanchik

Soczysta karkówka pieczona na kiszonej kapuście. Sycący zestaw na zimowy dzień

28 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Karkówka pieczona na kiszonej kapuście jest bardzo delikatna, soczysta i pełna smaku. Marynowana w miodzie i musztardzie wieprzowina i kapusta kiszona z kminkiem są doskonałym połączeniem, które posmakuje każdemu miłośnikowi mięsnych dań.

Szukasz pomysłu na szybki i pożywny obiad? Koniecznie przygotuj karkówkę pieczoną. Sekretem smaku jest kapusta kiszona i aromatyczne przyprawy. Jedyne, co musisz zrobić, to zamarynować mięso, przesmażyć kapustę i wszystko razem włożyć do piekarnika. Karkówka będzie gotowa po 1,5 godziny pieczenia.

Karkówkę pieczoną przygotujesz z kilku podstawowych składników. Mięso koniecznie natrzyj musztardą, miodem, papryką mieloną i czosnkiem. Tak doprawiona karkówka będzie doskonale komponować się z upieczoną kiszonką. Kapustę przesmaż z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i kminkiem.

Karkówkę piecz w wysokiej temperaturze, koniecznie pod przykryciem i bez termoobiegu, żeby się nie przypaliła. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryj mięso, żeby lekko przyrumieniło się z wierzchu. Karkówkę pieczoną na kapuście podaj z ziemniakami pieczonymi lub z wody. Cała rodzina będzie zachwycona.

Soczysta karkówka pieczona. Wyśmienity obiad dla całej rodziny

Składniki na 4 porcje:

  • 4 grube plastry karkówki

  • 600 g kiszonej kapusty

  • szklanka bulionu warzywnego

  • 2 łyżeczki musztardy

  • 2 łyżeczki płynnego miodu

  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Przyprawy:

  • sól, pieprz

  • pół łyżeczki kminku

  • pół łyżeczki czosnku granulowanego

  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

Soczysta karkówka pieczona z kiszoną kapustą. Przepis krok po kroku

3 łyżki oleju wymieszaj z musztardą, miodem, papryką mieloną, czosnkiem granulowanym. Każdy kawałek karkówki natrzyj solą, pieprzem i przygotowaną mieszanką. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem.

Kapustę kiszoną poszatkuj. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj kapustę, liście laurowe, kminek, ziele angielskie i smaż kilka minut. Kapustę rozłóż równomiernie w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch poukładaj plastry karkówki, polej bulionem.

Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piecz przez 75 minut, następnie zdejmij pokrywkę lub folię i dopiekaj kolejne 15 minut.

Przygotuj również schab pieczony ze śliwkami oraz pieczony boczek . Mięso będzie soczyste i pełne smaku.

pieczona karkówka
canva/fotek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy